Huan Šanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Geltonasis kalnas
Saulėtekis virš Huan Šano

Huan Šanas arba Geltonasis kalnas (kin. 黄山, pinyin: Huángshān) − kalnas rytų Kinijoje, Anhui provincijoje, į pietus nuo Jangdzės upės; 300 km į pietvakarius nuo Šanchajaus.

Šį kalną sudaro ne viena viršūnė, o 72 viršukalnių grupė. Aukščiausios trys iškilusios daugiau kaip 1800 m, tai: Lianhua Feng (Lotoso viršūnė) − 1864 m, Guangming Ding (Ryškioji viršūnė) − 1840 m, Tiandu Feng (Dangiškoji viršūnė) − 1829 m.

Visos kalno viršūnės yra iš granito, kuris susikristalizavo iš susilydžiusių uolienų giliai po žeme, kol iškilo į paviršių. Keletą granitų luitų paveikė oras, o erozija kietoje uoloje paliko didžiules uolų nuolaužas ir aukštus bokštelius.

Esminė šio kraštovaizdžio dalis yra debesys, kasmet čia iškrinta vidutiniškai 2400 mm lietaus ir sniego. Ūkanų ir dulksnos debesys pastoviai sukasi aplink viršūnes, jas tai uždengdami, tai vėl atidengdami. Vasarą čia temperatūra nepakyla aukščiau kaip 8 °C šilumos.

Kinijoje yra penki šventi kalnai, tačiau Geltonasis kalnas jiems nepriklauso. Nepaisant to, jo grožis Kinijoje buvo garbinamas per amžius.

1990 m. kalnas įrašytas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]