Houston Stewart Chamberlain

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Houston Stewart Chamberlain
Hiustonas Čemberlenas
Gimė 1855 m. rugsėjo 9 d.
Portsmute, Britanija
Mirė 1927 m. sausio 9 d. (71 metai)
Bairoite, Bavarijoje, Vokietija
Veikla kultūros istorikas, rasių teorijos kūrėjas.
Vikiteka Houston Stewart Chamberlain

Hiustonas Stiuartas Čemberlenas (angl. Houston Stewart Chamberlain; 1855 m. rugsėjo 9 d. Portsmute, Britanija1927 m. sausio 9 d. Bairoite, Bavarijoje, Vokietija) – kultūros istorikas, rasių teorijos kūrėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilme anglas, Britanijos imperijos karo laivyno admirolo Čemberleno sūnus. 1870 m. palikęs Angliją, susižavėjo vokiečių kalba ir kultūra. Apsigyveno Vokietijoje: nuo 1885 m. Drezdene, nuo 1889 m. Vienoje (Austrija). Studijavo biologiją ir fiziologiją. Domėjosi Richardo Vagnerio muzika.

Susidomėjęs rasių klausimu, eilėje studijų ir veikalų vystė Gobineau rasinio pranašumo idėjas. Svarbiausiais darbas Die Grundlagen des 19 Jahrhunderts (XIX amžiaus pagrindai). Knygoje H. S. Čemberlenas stengėsi įrodyti, kad tautų gyvenimą ir jų istorijos kryptį nulemia ir iš dalies apibrėžia tų tautų rasinė sudėtis. Jis pirmasis suformavo teiginį, kad rasė yra lemiamas veiksnys pasaulio istorijoje. Iš visų Europos rasių jis išskyrė gabiausia šiaurinę arba nordikų (die nordische Rasse) rasę. Jai priskyrė daugybę nuopelnų visose srityse ir su kuria lygintis kitoms rasėms labai sunku.

H. S. Čemberleno idėjos sutiktos dvejopai. Veikalas buvo kritikuojamas už kraštutinumą, o jo gerbėjai pasiėmė jo darbus rasizmo teorijai pagrįsti.

H. S. Čemberleno idėjos turėjo įtakos ne vien etnologiniams, bet ir literatūros istorijos tyrinėjimams. Čia jo pasekėjai norėjo paversti literatūrą vien rasių ypatumų atvaizdu.

Palaidotas Bairoito mieste, kurio garbės piliečiu buvo ir kuriam atidavė 7000 tomų biblioteką bei savo marmurinį biustą, pareikalaudamas eksponuoti visa tai miesto bibliotekoje.