Horace Wells

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Horacijus Velsas (Horace Wells, 1815 m. sausio 21 d. Hartforde (Vermontas) – 1848 m. sausio 24 d. Niujorke) – amerikiečių odontologas, chirurginės anestezijos pradininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Horacijus Velsas buvo pirmasis iš trijų Horacijaus ir Betses Velsų vaikų, gimęs 1815 m. sausio 21 d. Vermonte, Hartfordo mieste.[1] Tėvai buvo išsilavinę ir pasiturintys žemvaldžiai, kurie suteikė galimybę Horacijui mokytis privačiose mokyklose Naujajame Hampšyre ir Amherste, Masačusetse.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po 2 metų stažavimosi Bostone, 1834 m. Horacijus Velsas būdamas devyniolikos pradėjo studijuoti odontologiją. Būdamas 23 metų Velsas paskelbė brošiūrą „Dantų esė“, kurioje išdėstė savo mintis apie profilaktiką odontologijoje, pabrėžė dantų šepetėlio svarbą, apibūdino dantų vystymąsi bei burnos ligas, kuriose svarbu atsižvelgti į dietą, infekciją ir burnos higieną.[2] Įgijęs odontologo laipsnį, Horacijus Velsas su savo kolega Williamu T.G. Mortonu, vėliau tapusiu žymių, dėl eterio panaudojimo anestezijoje, Hartforde pradėjo praktikuotis odontologijos srityje.

Vėliau išvykęs į Niujorką eksperimentavo su chloroformu, tapo nuo jo priklausomas. Apsvaigęs gatvėje sieros rūgštimi apliejo dvi prostitutes. Pasodintas į kalėjimą nusižudė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Martin, Ramon F. (2015 m. rugsėjo 27 d). „An Examination of Horace Wells' Life as a Manifestation of Major Depressive and Seasonal Affective Disorders“. Journal of Anesthia History. 2 (1): 24.
  2. Jacobsohn, P.H. (1995). „Horace Wells: discoverer of anesthesia“. Anesthesia Progress. 42 (3–4): 73–75.