Hirsutizmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Hirsutizmas (lot. hirsutus – gauruotas, plaukuotas) – padidėjęs moters plaukuotumas tose kūno vietose, kurioms paprastai būdingas ilgųjų plaukų nebuvimas arba tik nežymus plaukuotumas. Hirsutizmas atkartoja vyriško plaukuotumo bruožus (priklauso nuo androgenų stimuliacijos). Pats savaime hirsutizmas nėra sutrikimas, o simptomas, rimtesnės sveikatos problemos ženklas, ypatingai jei pasireiškia vėlesniame laikotarpyje po lytinės brandos. Hirsutizmas nėra tas pats, kas hipertrichozė, kuri irgi pasireiškia padidėjusiu plaukuotumu, tačiau ne dėl androgenų, bet kitų įgimtų ar įgytų metabolinių sutrikimų.

Priežastys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hirsutizmą gali sukelti arba padidėjęs vyriškų hormonų – androgenų kiekis moters organizme, arba pernelyg didelis plaukų folikulų jautrumas androgenams. Vyriški hormonai (pvz., testosteronas) stimuliuoja plaukų augimą, didina jų ilgį, gausumą, pigmentaciją.

Daugėja įrodymų, kad hirsutizmui įtakos turi didelis insulino kiekis moters organizme. Ši teorija sutampa su faktais, kad apkūnioms moterims hirsutizmo rizika didesnė (nutukimas siejamas ir su insulino pertekliumi kraujyje), bei kad gydymas, mažinantis insulino koncentracijas, mažina hirsutizmą. Įtariama, kad esant tam tikrai aukštai insulino koncentracijai, kiaušidėse stimuliuojama androgenų gamyba.

Vyriškų hormonų gamyba moters organizme gali padidėti dėl šių sveikatos pakitimų:

Požymiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moteris su hirsutizmu, pavaizduota Nurembergo kronikose 1493 m.

Hirsutizmas pasireiškia tik moterims, androgenų skatinamas plaukuotumas padidėja tose kūno vietose, kur vyrų plaukuotumas natūraliai didesnis – ant krūtinės, liemens, nugaros ir veido. Tiek vyrams, tiek moterims pasitaikantis viso kūno plaukuotumas, kuriam daro įtaką metaboliniai procesai, ne androgenai, vadinamas hipertrichoze.

Vienas hirsutizmo nustatymo būdų – Ferriman-Galwey skalė, pagal kurią kūno plaukuotumas įvertinamas balais, hirsutizmas atitinka 8 ar daugiau balų.

Hirsutizmas gali pakenkti moters savigarbai, nes plaukuotumas paprastai laikomas vyrišku bruožu.

Gydymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugelis moterų nepageidaujamus dėl hirsutizmo atsiradusius plaukus šalina įprastais plaukų šalinimo metodais – depiliacija ir epiliacija. Tačiau rekomenduojama leisti medikams nustatyti tikrąsias hirsutizmo priežastis ir patarti dėl tinkamiausio gydymo būdo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]