Hidrogelinė sprogstamoji medžiaga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tovex – hidrogelinės sprogstamosios medžiagos pavyzdys.

Hidrogelinė sprogstamoji medžiaga – sprogstamoji medžiaga, esanti mišinys (tyrė), sudarytas iš tiršto oksidatoriaus ir/ar degalų vandeninio skiedinio[1]. Tokios sprogstamosios medžiagos pavyzdys yra Tovex.

Sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visos hidrogelinės sprogstamosios tyrės turi standiklio, o jų konsistencija kinta nuo lengvai pilamos skysčio iki gana kietos medžiagos. Tipiški standikliai yra polivinilo alkoholis, pupenės sakai, dekstranai, karbamidinė derva.

Pranašumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hidrogelinės sprogstamosios medžiagos būna mažiau toksiškos, jų gamyba, gabenimas ir sandėliavimas mažiau pavojingi.[2]. Šios sprogstamosios medžiagos paprastai pigesnės už įprastines.

Sprogstamosios tyrės turi tokį privalumą, kad jos gali būti saugomos kaip nesprogios tyrės. Prireikus sprogstamosios medžiagos nesprogi tyrė būna įjautrinama detonacijai. Įjautrinama į tyrę įmaišant metalo miltelių ar kitų sprogstamųjų medžiagų (pvz., TNT, heksogeno, oktogeno, PETN).

Hidrogelinio sprogalo vanduo irgi paverčiamas sprogiu komponentu įdedant daug aliuminio miltelių.

Šiuo metu hidrogelinės sprogstamosios medžiagos užima didelę dalį pramoninių sprogstamųjų medžiagų rinkos, praktiškai visiškai išstūmė dinamitą.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]