Helepolis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Helepolis

Helepolis (iš gr. ἑλέπολις 'miestų naikintojas') – senovinė apgulties mašina, pastatyta Makedonijos karaliaus Demetrijaus I įsakymu.

Rodo miesto apgulties metu karalius Demetrijus I nurodė pastatyti karinę mašiną. Ši mašina buvo kvadratinio vežimo formos, jos aukštis – apie 41 metrai, ilgis – 20 metrų, stovėjo ant 12 ratų, buvo 3,7 metrų skersmens, turėjo 9 aukštus. Konstrukcijos apatiniame aukšte buvo pastatytos didelių akmenų mėtymo mašinos, vidutiniuose mažesnių, viršutiniuose dar mažesnių akmenų svaidymo mašinos. Ją aptarnavo 200 žmonių, kurie judino Helepolį naudodami kabestaną.

Rodo apgulties metu 305–304 m. buvo naudojamas helepolis, stovėjęs ant platformos, kuri gali sukiotis ratu (įrenginį buvo galima judinti ne tik pirmyn ir atgal, bet ir į šonus). Taip pat konstrukcijos kampus saugojo metalinės plytos bei papildomai buvo įrengtos uždengiamos šaudymo ir stebėjimo angos. Kiekvieną aukštą jungė 2-i laiptai, vieni įlipti, kiti išlipti, kiekviename aukšte buvo katapultos ir balista, mažesnės aukštesniame aukšte lyginant su praeitu.

Tam, kad konstrukciją galima būtų pajudinti iš vietos reikėjo apie 3400 žmonių. Jau naudojant ją pirmą kartą pastebėta jos naudą – taranas išmušė sienoje skylę. Gynėjai iškasė griovį, kuri užmaskavo, o per kitą ataką ji įvažiavo į griovį ir užstojo pačios išmuštą skylę. Demetrijus I atsitraukė nuo apgulties.

Mašinos plytos buvo panaudotos Rodo koloso statybai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]