Harry S. Truman

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Haris Trumanas)
Harry S. Truman
33-asis JAV prezidentas
Gimė 1884 m. gegužės 4 d.
Lamaras, Misūris
Mirė 1972 m. gruodžio 28 d. (88 metai)
Kanzas Sitis (Misūris)
33-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 1945 m. balandžio 12 d. – 1953 m. sausio 20 d.
Ankstesnis Franklin D. Roosevelt
Vėlesnis Dwight D. Eisenhower
34-asis JAV viceprezidentas
Ėjo pareigas 1945 m. sausio 20 d. – 1945 m. balandžio 12 d.
Ankstesnis Henry A. Wallace
Vėlesnis Alben W. Barkley
Partija Demokratai
Vikiteka Harry S. Truman
Parašas

Haris Trumenas (angl. Harry S. Truman, 1884 m. gegužės 8 d. – 1972 m. gruodžio 26 d.) – trisdešimt trečiasis JAV prezidentas 19451953 m.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.

Trumenas gimė Misūrio valstijoje, kurioje didžiąją vaikystės dalį praleido šeimos fermoje. Paskutiniaisiais Pirmojo pasaulinio karo metais tarnavo mūšyje Prancūzijoje, atlikdamas artilerijos vado pareigas. Po karo trumpą laiką buvo Kansas Sičio galanterijos savininkas, tačiau šiam verslui sužlugus, su Tomo Pendergesto pagalba prisijungė prie demokratų partijos. 1922 m. buvo išrinktas Kansas Sičio apygardos teisėju ir 1926 m. buvo paaukštintas į pirmininkaujančio teisėjo postą. Nuo 1935 iki 1945 m. dirbo JAV senate, šiuo metu lyderiavo jo komitetui, kuris padėjo atskleisti gynybos gamybos apgaulę. 1944 m. išrinkus Teodorą Ruzveltą prezidentu, Trumenas ėjo viceprezidento pareigas, tačiau Ruzveltui mirus vos už kelių mėnesių tapo prezidentu. Per savo kadenciją galutinai įkūrė Jungtines Tautas, padėjo sutvarkyti Nacistinės Vokietijos pasidavimą, įsakė atominės bombos numetimus ant Hirošimos ir Nagasakio, palaikė Maršalo plano įgyvendinimą, įkūrė Centrinę Žvalgybos Agentūrą (CŽV) bei vadovavo JAV karių išsiuntimui į Pietų Korėją. Vienas žymiausių jo darbų - 1947 m. Trumeno doktrina, žyminti JAV izoliacionizmo pabaigą. 1948 m. įveikė Tomą Diujį prezidento rinkimuose ir ėjo šias pareigas iki 1953 m. kada buvo pakeistas Dvaito Eizenhauerio. Nors po prezidentinio posto palikimo buvo vienas mažiausiai populiarių JAV prezidentų, su laiku buvo rečiau kritikuojamas ir 2009 m. apklausoje buvo išrinktas penktu geriausiu JAV prezidentu.

Palikęs prezidento postą, Trumanas grįžo į Misūrio valstiją, gyventi Wallace namuose, kuriuos jis ir žmona Bess dalijosi su Trumeno motina. 1955 ir 1956 m. išleido dviejų tomų memuarus, kurie sulaukė komercinio ir kritinio pripažinimo. Dirbo siekdamas finansuoti savo prezidencinę biblioteką, kurią pagal prezidentinę tradiciją vėliau paaukojo federalinei vyriausybei. Lankėsi universitetuose ir skaitė paskaitas Jeilio ir Kanisijaus universitetuose.

Trumenas kritikavo pilietinių teisių judėjimą, nepaisant jo palaikančios pozicijos pilietinių teisių atžvilgiu, kai buvo prezidentas. Septinto dešimtmečio eigoje kritikavo Martiną Liuterį Kingą bei tarprasines vedybas.

Nuo 1964 m. Hario Trumeno fizinė būklė suprastėjo ir 1972 m. mirė nuo Pneumonijos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Truman Harry S. (Haris S. Trumenas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIV (Tolj–Veni). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2015. 168 psl.
Politinis postas
Prieš tai:
Henry A. Wallace
JAV viceprezidentas
1945
Po to:
Alben W. Barkley
Prieš tai:
Franklin Roosevelt
JAV prezidentas
19451953
Po to:
Dwight Eisenhower