Halongo įlanka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Halongo įlanka (viet. Vịnh Hạ Long) – tai įspūdingas „Nusileidžiančiojo drakono“ užutėkis, esantis į rytus nuo Vietnamo sostinės Hanojaus. Legenda pasakoja, jog Ha Long įlanką sukūrė drakonas, skridęs virš įlankos. Toje vietoje, kur jo uodega paliesdavo vandenį, atsirasdavo sala.

Per 3000 salų ir įvairių formų uolų, kyšančių iš vandens, išsibarstę po visą įlanką, kuri yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Didesnės salos apaugę vešliais miškais, o kai kurios uolos – tokios stačios, kylančios iš vandens kone vertikaliai į 300 m aukštį. Dauguma salų – negyvenamos ir neturinčios pavadinimų.

Pakrantėse galima pamatyti įspūdingų uolų, susidariusių prieš milijonus metų judant žemės plokštėms ar išgraužtoms upių. Hang Dou Go uola, susidariusi maždaug prieš 50 mln. metų, stebina natūraliu gamtos menu – įvairiaspalviais stalaktitais. Kiti įspūdingi gamtos kūriniai – tai Thien Cung grota, Sung Sot ola.

Šiame užutėkyje galima išvysti ant vandens plūduriuojančias valteles. Šios nendrėmis dengtos valtys yra tarsi namai ant vandens – juose gyvena žmonės. Užutėkyje gyvena per 20 etninių grupių.

Nuotraukų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]