Halogalandas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Halogolandas)
Halogolandas apie 1000 m.

Halogalandas, Holugalandas (norv. Hålogaland) - istorinis regionas Šiaurės Norvegijoje. Jis gavo savo pavadinimą nuo senovinės Halogalando karalystės, kuri egzistavo VIII-IX a., prieš Haraldui Gražiaplaukiui suvienijant Norvegijos karalystę 872 m. Po suvienijimo Halogalandas egzistavo kaip šiauriausia Norvegijos provincija.

Halogalandas plačiai minimas skandinavų sagose, pvz., Heimskringloje, o ypač - Ynglingų sagoje (norv. Ynglinga Saga).

Dabartinės reikšmės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiais laikais žodis Halogalandas nėra vienareikšmis:

  • Kartais Halogalandu vadinama visa Šiaurės Norvegija, įskaitant Svalbardą ir Jano Majeno salą.
  • Halogalandu gali būti vadinamas Nordlandas ir Tromsas kartu.
  • Halogalandu ar net Vidurio Halogalandu (norv. Mid Hålogaland) - dažnai vadina sritį, sudarytą iš mažesnių Ofoteno (Ofoten), Lofoteno (Lofoten) ir Vesteroleno (Vesterålen) rajonų bei Tromso apygardos Bjarkėjaus (Bjarkøy), Grantangeno (Gratangen), Harstado (Harstad), Ibestado (Ibestad), Kvefjordo (Kvæfjord) ir Skonlando (Skånland) savivaldybių. Retkarčiais Halogalandu vadina išvardintų teritorijų visumą be Lofoteno salyno.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo VIII a. Halogalandas buvo karalystė, kurios žemės buvo tarp Namdaleno (dabartiniame Nord-Trøndelag) ir Lyngeno (dabartiniame Trumse (norv. Troms)). Kadangi Halogalando teritorija turi daug kalnuotų fjordų ir salų, ji buvo puikus prieglobstis vikingų laivams bei bazė keliaujantiems į Baltąją jūrą. Galbūt žinomiausias šio krašto gyventojas buvo Otaras iš Halogalando, žymus norvegų keliautojas.

Po Norvegijos suvienijimo 872 m., Halogalandas atiteko Norvegijos karalystei, bet iš karto atiduotas Ladės jarlui Hakonui Grjotgardsonui (Håkon Grjotgardsson) kaip asmeninė paveldima valda. Beje, šis Triondelago valdovas irgi buvo kilęs iš Halogolando. Ladės jarlai viešpatavo krašte iki 1015 m.

Vėliau Halogalando provincija (norv. Håløygjafylke) tapo Norvegijos karalystės dalimi, tačiau buvo išskirtinė tuo, kad nepriskirta nė vienam iš keturių tingų. 1308 m. suformavus lėnus, ji priskirta Bergenhiuso lėnui. 1660 m. vykdant administracinę reformą, Halogalando provincija tapo Nordlandeno lėnu.

Antrojo pasaulinio karo laikais Narvikas buvo svarbi karo bazė. 2008 m. buvo siūlyta, kad pavadinimas Halogalandas tiktų nepriklausomai Šiaurės Norvegijos valstybei, jei tokia būtų.[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]