Halina Šurepova

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Halina Šurepova
lenk. Шурепова, Галина Александровна
Gimė 1939 m. gegužės 5 d.
Vilkaviškis, Lietuva
Veikla nardytoja, karinių delfinų dresuotoja

Halina Šurepova (rus. Шурепова, Галина Александровна) (1939 m. gegužės 5 d. Vilkaviškyje, Lietuvoje) – pirmoji moteris nardytoja TSRS kariniame jūrų laivyne, vėliau Ukrainos karinėse jūrų pajėgose, kariniams tikslams pritaikytų delfinų dresuotoja Sevastopolio mieste. Priklausė DOSAAF organizacijai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1939 m. gegužės 5 d. Vilkaviškyje, Aleksandro ir Aleksandros Šurepovų šeimoje. Tėvas buvo TSRS užsienio žvalgybininkas Lietuvoje. Prasidėjus II pasauliniam karui tėvas buvo sužeistas ir išvežtas į TSRS gilumą. Šeima liko Lietuvoje, kur atėjus vokiečiams buvo suimta gestapo. Kartu su seserimi Nataša buvo išvežtos į vaikų namus, kur joms buvo suteikti nauji vardai - Helena ir Aldona. Mama dirbo valytoja pas vietinius lietuvių ūkininkus, o mergaitės išvežtos į Vokietiją, kaip kraujo donorės. Po karo 1948 m. kartu su seserimi grįžo į Vilnių, kur gyveno su Šubertaičių pavarde. Kartu su seserimi buvo pamiršusios rusų kalba ir kalbėjo tik vokiškai.

Pasibaigus karui Halinos, jos sesers ir motinos pradėjo ieškoti jų tėvas. Iš pradžių surado savo žmoną. 1949 m. būdamas su oficialiu vizitu Vilniuje tėvas Aleksandras apsilankė vienoje iš našlaičių prieglaudų, kur aptiko dvi mergaites su Šubertaičių pavarde, tačiau su tomis pačiomis gimimo datomis, kaip ir jo dukterys. Taip mergaitės buvo surastos ir išvyko gyventi į Gardiną, kur po karo apsigyveno jų tėvas.

Halina baigė Leningrado kūno kultūros institutą. 1960 m. filmavosi dokumentiniame filme Jūros pasakojimai (Рассказы моря), 1961 m. filmavosi filme Žmogus amfibija (Человек-амфибия). 1961 m. tapo TSRS povandeninio nardymo sporto meistre. Po studijų baigimo trejus metus dirbo Sachaline. Vėliau persikraustė į Leningradą, kur dirbo nardymo trenere. Baigusi darbą Leningrade išvyko į Sevastopolį, kur dirbo kariniams tikslams pritaikytų delfinų dresuotoja.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]