Half-Life

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Half-Life
Kūrėjas Valve Corporation
Gearbox Software (PS2)
Leidėjas Sierra Entertainment
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data Windows
1998 m. lapkričio 8 d.
PlayStation 2
2001 m. lapkričio 11 d. Jungtinės Amerikos Valstijos
2001 m. lapkričio 30 d. Europos Sąjunga
Mac OS X, Linux
2013 m. sausio 25 d.
Žanras (-ai) Pirmojo asmens šaudyklė
Režimas Vieno žaidėjo režimas, daugelio žaidėjų režimas
Reitingai PEGI
BBFC
ESRB
OFLC
Platforma Windows
PlayStation 2
Mac OS X
Linux
Versija {{{versija}}}
Variklis GoldSrc
Reikalavimai Windows 95, 98; Pentium 133; SVGA 16-bit vaizdo plokštė; 400 MB vietos kietajame diske
Platinimas CD, DVD, siuntimasis internetu
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys Opposing Force, Blue Shift, Decay, Half-Life 2
http://store.steampowered.com/app/70/

Half-Life – mokslinės fantastikos pirmojo asmens šaudyklė, sukurta „Valve Corporation“. Tai yra pirmasis šios kompanijos žaidimas, taip pat pirmasis žaidimas „Half-Life“ žaidimų serijoje. Half-Life laimėjo 50 „Metų žaidimo“ apdovanojimų.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gordonas bando su automatu MP5 sunaikinti sraigtasparnį

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Half-Life žaidime įsikūnijama į daktarą Gordoną Frymaną, slaptos mokslinių tyrimų bazės „Black Mesa“ darbuotoją, neseniai baigusį MIT teorinės fizikos studijas. Veiksmas vyksta 200– m. Po visiškai nepavykusio eksperimento, įvyksta rezonanso kaskada, kuri atveria portalą tarp „Black Mesa“ ir Xen (tarimas: zen) dimensijos. Xen būtybės pradeda plūsti į „Black Mesa“ ir žudyti kiekvieną pasitaikiusį žmogų. Negana to, kad Gordonui tenka keliauti po sugriautą „Black Mesa“ bazę ir kovoti su ateiviais, žaidime atsiranda antras priešas – HECU karinės pajėgos, turinčios pasirūpinti, kad kalbos apie rezonanso kaskadą neišplistų. HECU žudo kiekvieną mokslininką, įskaitant Frymaną (nors kiekvienas tikėjosi, kad HECU visus išgelbės). Taip pat yra trečiasis priešas – „Black Ops“ robotizuoti kariai. Jie kovoja ne tik su Frymanu, bet ir HECU.

Galiausiai, su mokslininkų ir apsaugos darbuotojų pagalba, Gordonui Frymanui pavyksta nukeliauti į „Lambda Complex“ skyrių, kuriame mokslininkai paaiškina Gordonui, kad visos pastangos užverti portalą nepavyko, nes kažkokia galinga būtybė jį vis atveria. Frymanui tenka nukeliauti į Xen pasaulį. Jame Gordoną pasveikina visiškai kitokia aplinka – jam tenka šuoliuoti tarp „asteroidų salų“, sklandančių virš tuštumos. Xen pasaulyje sutinkamas pilnai evoliucionavęs galvakrabis – gonarchas, kuris, miręs, leidžia Frymanui tęsti kelionę. Pabaigoje Gordonas nukauna Nihilanthą, padarą, kuris laikydavo portalą atvirą. Tačiau, prieš mirtį, Nihilanthas atvėrė daugybę portalų įvairiose Žemės vietose, leisdamas būtybėms toliau plisti Žemėje. G-Man’as, keista būtybė žmogaus kūne, kuri stebėjo Gordoną Frymaną per visą jo kelionę, leidžia jam pasirinkti: dirbti G-Man’ui arba stoti į kovą, kurios Gordonas tikrai nelaimės. Pasirinkus darbą, G-Man’as įstato Gordoną Frymaną į nebūtį, iki tol, kol jam vėl ateis laikas.

Ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tiek ir vieno žaidėjo režime, tiek ir daugelio, yra 14 ginklų.

  • Laužtuvas. Pirmasis Gordono Frymano ginklas, taip pat vienintelis artimos kovos ginklas. Legendinis Gordono, taip pat visos Half-Life serijos ginklas. Naudingas laužyti daiktus, dėžes arba iš pasalų užpulti priešus.
  • Glock 17. Paprastas pistoletas. Šaudant lėtai, šis ginklas yra gana taiklus. Glock 17 unikalus tuo, kad gali šaudyti po vandeniu. Pagrindinis „Black Mesa“ apsauginių ginklas, tad amunicijos susirasti lengva.
  • .357 Magnum (Colt Python revolveris). Labai galingas ir taiklus revolveris, tačiau jame telpa tik 6 kulkos ir jis šaudo labai lėtai. Amuniciją rasti labai sunku.
  • MP 5. Automatinis ginklas. Šaudo greitai, bet netaikliai. Turi pritvirtintą granatų svaidytuvą. Pagrindinis HECU ginklas. Naudoja tokią pačią amuniciją, kaip ir Glock 17.
  • SPAS-12. Galingas ginklas šaudant į priešus esančius arti, tačiau šaudo lėtai ir ilgas užsitaisymo laikas. Galima iššauti dvi kulkas vienu metu, tokiu būdu greičiau nužudyti priešus. Naudoja HECU.
  • Arbaletas. Vienintelis snaiperinis ginklas. Turbūt, taikliausias ginklas žaidime. Gali būti naudojamas po vandeniu. Daugelio žaidėjų režime, šaudant be taikiklio, strėlės, pasiekusios taikinį, sprogsta.
  • Hivehand. Gyvas ginklas, panašus į lervą. Naudojamas ateivių pėstininkų. Šaudo „širšėmis“, kurios sekioja priešus. Nereikia rūpintis amunicija, nes „širšės“ atsikuria per tam tikrą laiką.
  • RPG. Raketsvaidis. Daro daug žalos, tačiau negalima su savimi nešiotis daug raketų. Turi lazerį, kuris naudojamas valdyti iššautą raketą. Gali šaudyti po vandeniu, tačiau raketos skries daug lėčiau.
  • Taupatranka. Eksperimentinis radiacinis ginklas. Šaudo lazeriu. Jeigu ginklas perkaista – sužaloja ginklo naudotoją. Daugelio žaidėjų režime, su šiuo ginklu, galima save iškelti į viršų ir pasiekti sunkiai pasiekiamas vietas.
  • Gluonginklas. Eksperimentinis radiacinis ginklas. Šaudo energijos bangomis, kurios suardo priešo molekules.
  • Mk 2 granata. Paprasta granata. Sprogsta po 5 sekundžių.
  • Lazerinė mina. Uždedama ant sienos. Kai bet koks objektas arba gyvas padaras paliečia lazerį, mina sprogsta.
  • Sprogmenys. Paspaudus mygtuką sprogsta visi padėti sprogmenys.
  • Ateiviai vabalai. Sukandžioja priešus, tačiau, jeigu elgiamasi neatsargiai, šie vabalai sukandžija patį žaidėją. Po kelių sekundžių šie vabalai susinaikina.