Hayao Miyazaki

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Hajao Mijadzakis)
Hajao Mijadzakis
jap. 宮崎 駿
Gimė 1941 m. sausio 5 d. (83 metai)
Bunkijas, Tokijas, Japonija
Sutuoktinis (-ė) Akemi Ōta
Vaikai Gorō Miyazaki
Keisuke Miyazaki
Veikla Anime režisierius · scenaristas · manga rašytojas · kadruočių dailininkas · iliustratorius
Aktyvumo metai 1963–dabar
Vikiteka Hayao Miyazaki

Hajao Mijadzakis (jap. 宮崎 駿 = Miyazaki Hayao; g. 1941[1] m. sausio 5 d. Tokijuje, Japonijoje) – įžymus daugybės animacinių pilnametražių filmų režisierius, vienas iš animacijos studijos „Studio Ghibli“ įkūrėjų.

Vakaruose šis režisierius išgarsėjo 1997 metais animacijos studijai „Miramax“ parodžius jo animacinį filmą „Princesė Mononokė“. Maždaug tuo metu jo filmai sulaukė komercinės sėkmės Japonijoje ir Rytų Azijoje. 2001-aisiais jo filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ (Spirited away) tapo pelningiausiu visų laikų filmu Japonijoje ir pirmuoju anime filmu, pelniusiu Oskarą.

Mijadzaki filmai vienijami tokių bendrų temų, kaip žmonijos santykis su gamta ir technologijomis, iškylančios dilemos vadovaujantis pacifistiniais principais. Pagrindiniai jo filmų herojai stiprūs, merginos nepriklausomos, siužetuose pasirodantys gyventojai turi moralines vertybes, yra ambicingi ir tesintys pažadus bei siekiantys užsibrėžtų tikslų.

Dėl finansinės Mijadzaki filmų sėkmės jis imtas lyginti su Vakarų animatoriais, Voltu Disnėjumi ir Niku Parku.[2] 2006-aisiais žurnalas „TIME“ paskelbė Mijadzaki vienu įtakingiausiu azijiečiu per 60 metų. Mijadzaki kurti pilnametražiai filmai „Nausikaja iš Vėjų slėnio“ (Nausicaä of the Valey of the Wind, 1984 m.), „Dangaus pilis Laputa“ (Castle in the Sky, 1986 m.), „Mano kaimynas Totoro“ (My neighbor Totoro, 1988 m.) ir „Kikės siuntų tarnyba“ (Kiki‘s Delivery Service, 1989 m.) pelnė anime ir pramogų žurnalo „Animage“ didžiuosius prizus.

Ankstyvasis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mijadzakis gimė Bunkijo seniūnijoje (Tokijas) ir buvo antrasis iš keturių brolių.[1] Per Antrąjį pasaulinį karą Mijadzaki tėvas Kacudži vadovavo lėktuvų gamybos įmonei, kurią įkūrė jo brolis (Mijadzaki dėdė). Tuo laikotarpiu Mijadzaki mokėsi piešti lėktuvus ir taip išsivystė jo visą gyvenimą jais trunkantis susižavėjimas, kuris atsiskleidė ir jo animaciniuose filmuose.[3]

Jo motina buvo nepasotinama skaitytoja, nuolat abejojusi dėl visuomenės priimtų normų. Mijadzaki prisipažino, kad polinkį į abejones ir skepticizmą paveldėjo būtent iš motinos. Nuo 1947 iki 1955 metų ji buvo gydoma nuo tuberkuliozės, tad Mijadzaki šeimai dažnai teko persikraustyti. Šis ir kiti išgyvenimai atsispindi jo darbuose, kaip, pvz., filme „Mano kaimynas Totoro“ vaizduojama šeima, kurioje motina serga labai panašiai, kaip ir Mijadzakio motina.

Lankydamas Totojamos vidurinę mokyklą, Mijadzakis pamatė filmą „Baltosios gyvatės pasaka“ (Hakujaden), kuris apibūdinamas kaip pirmasis japoniškas pilnametražis spalvotas filmas.[1] Nuo to laiko jis ėmė domėtis animacija[4], nors anksčiau jis norėjo tapti manga komiksų rašytoju. Jis neturėjo didelio vargo piešiant lėktuvus ar tankus, tačiau jam ypač nesisekė piešti žmones. Todėl, kad galėtų tapti animatoriumi, Mijadzakis ėmė mokytis piešti žmonių figūras.[1] Tokių žymių dailininkų, kaip Osamu Tezuka, kūryba įtakojo jo ankstyvuosius kūrinius. Sulaukęs dėl to priekaištų, jis ėmė vystyti savo paties stilių, bet tą padaryti buvo nelengva iki kol jis pradėjo studijuoti animaciją.[5]

Baigęs vidurinę mokyklą Mijadzakis įstojo į Gakušiuin universitetą, kur 1963 m. gavo politikos ir ekonomikos mokslų baigimo diplomus.[1] Studijuodamas universitete jis buvo „Vaikiškos literatūros nagrinėtojų klubo“ narys, kas, anot paties Mijadzakio, buvo „artimiausia komiksams tomis dienomis“.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1963 m. balandį Mijadzakis gavo darbą „Toei Animation“ studijoje. Dirbdamas antraeiliu dailininku animaciniame filme „Sarginis šuo Bow Wow“ (Watchdog Bow Wow) greitai tapo asmeniniu „Toei Animation“ direktoriaus sekretoriumi.

2013 m. pasirodė pagal Mijadzakio manga komiksus sukurtas ir jo paties režisuotas filmas „Vėjas kyla“, kuriame pasakojama Džiro Horikošio, Antrojo pasaulinio karo laikų naikintuvo Mitsubishi A6M Zero dizainerio, istorija. Tų pačių metų rugsėjo 1 d. keletas Japonijos televizijos tinklų, įskaitant NHK, pranešė Venecijos kino festivalio metu studijos „Ghibli“ prezidento Kodži Hošino pareiškimą, jog Mijadzakis traukiasi iš pilnametražių animacinių filmų kūrybos. Rugsėjo 6 d. Tokijuje pranešimo spaudai metu Mijadzakis tai patvirtino, teigdamas, kad „Vėjas kyla“ yra jo paskutinis filmas.[6][7] Mijadzakis ketina siekti naujų tikslų, tokių kaip veikla „Studio Ghibli“ muziejuje. Studijos prodiuseris Tošijo Sudzukis atskleidė, kad Mijadzakis ir toliau kurs komiksus ir šiuo metu dirba prie serijomis leisti ketinamo kūrinio apie samurajus.[8] Kolega animatorius Isao Takahata bei vėliau ir T. Sudzukis viešai pareiškė, kad, jų manymu, Mijadzakis gali dar pergalvoti savo sprendimą, mat tokių pasitraukimo pareikšimų jau buvo ne vienas (tiesą sakant jau šeši).[9][10]

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1965 m. lapkritį Mijadzakis vedė savo bendradarbę animatorę Akemi Otą ir susilaukė dviejų sūnų: Goro ir Keisukės. Goro tapo animatoriumi ir kino filmų kūrėju, o Keisukė piešia ant medžio – jis palaipsniui sukūrė „Ghibli“ muziejų ir jame atidarė graviruoto medžio parodą pagal filmą „Širdies šnabždesys“ (Whisper of a Heart).

Mijadzakio atsidavimas darbui, kaip dažnai spaudoje teigta, neigiamai paveikė jo santykius su Goro.[11] Jis yra pareiškęs, jog nenori sukurti animatorių dinastijos, ir kad jo sūnus turi užsitarnauti vardą pats.[12] Nepaisant to, pastaruoju metu jis palaikė sūnų jo kūryboje, kartu su juo parašydamas scenarijų filmui „Nuo Aguonų kalvos viršūnės“ ir prisideda sūnaus trečiojo filmo istorijos kūrime.[13]

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mijadzakis 2009 m. San Diego Comic-Con International renginyje
Režisierius, scenaristas, parengiamieji maketai
Scenų išdėstymas
  • Heidi, Girl of the Alps (anime serialas, 1974 m.)
  • 3000 Leagues in Search of Mother (anime serialas, 1976 m.)
  • Anne of Green Gables, Episodes (anime serialas, 1-15 epizodai, 1979 m.)
  • Žemjūrės pasakos“ (2006 m.)
Scenarijus, pagrindinė istorija, scenų išdėstymas, meninis sprendimas, pagrindinių scenų animacija
  • Panda! Go, Panda!, (trumpametražis filmas, 1972 m.)
  • Panda! Go, Panda! and the Rainy-Day Circus (パンダコパンダ 雨降りサーカスの巻 Panda Kopanda: Amefuri Saakasu no Maki), (trumpametražis filmas, 1973 m.)
  • Arietė iš nykštukų šalies“ (filmas, 2010 m.)
  • Nuo Aguonų kalvos viršūnės“ (filmas, 2011 m.)
Scenaristas, parengiamieji maketai, pagrindinė istorija, vykdomasis statytojas, antrasis režisierius
Istorijos konsultantas, pagrindinių scenų animacija, parengiamieji maketai, scenų išdėstymas
  • Animal Treasure Island (どうぶつ宝島 Dōbutsu Takarajima), (1971 m.)
Pagrindinių scenų animacija, parengiamieji maketai, scenų išdėstymas
  • Hols: Prince of the Sun (filmas, 1968 m.)
  • Puss 'n Boots (filmas, 1969 m.)
  • Flying Phantom Ship (filmas, 1969 m.)
  • Ali Baba and the Forty Thieves (アリババと40匹の盗賊 Aribaba to Yonjūbiki no Tozuku), (1971 m.)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Feldman, Steven (1994-06-24). „Hayao Miyazaki Biography“ (txt) (Revision 2 leid.). Nausicaa.net. Nuoroda tikrinta 2012-10-06.
  2. Morrison, Tim (2006-11-13). „Hayao Miyazaki: In an era of high-tech wizardry, the anime auteur makes magic the old way“. Time Asia. Suarchyvuota iš originalo 2011-06-23. Nuoroda tikrinta 2007-02-19.
  3. McCarthy, Helen (1999-09-01). Hayao Miyazaki: Master of Japanese Animation. Jungtinės Valstijos: Stone Bridge Press. pp. 26 psl. ISBN 1-880656-41-8.
  4. McCarthy, Helen. Hayao Miyazaki: Master of Japanese Animation. pp. 28–29 psl.
  5. McCarthy, Helen. Hayao Miyazaki: Master of Japanese Animation. pp. 27–28.
  6. „Hayao Miyazaki Retires From Making Feature Films“. Anime News Network. Nuoroda tikrinta 2013-09-01.
  7. Akagawa, Roy (2013-09-06). „Excerpts of Hayao Miyazaki's news conference announcing his retirement“. Asahi Shimbun. Suarchyvuotas originalas 2015-10-16. Nuoroda tikrinta 2014-02-05.
  8. „Hayao Miyazaki's Post-Retirement Samurai Manga Previewed on TV“. Anime News Network. Nuoroda tikrinta 2013-11-19.
  9. „Isao Takahata Thinks There Is a Chance of Hayao Miyazaki's Return“. Anime News Network. Nuoroda tikrinta 2013-11-19.
  10. „Hayao Miyazaki Retires From Retirement“. Vyralize. Suarchyvuotas originalas 2014-01-09. Nuoroda tikrinta 2014-01-06.
  11. Miyazaki, Gorō. „Earthsea“ (blog). Nausicaa. Nuoroda tikrinta 2007-06-08.
  12. Lasseter, John & Miyazaki, Hayao (2009-09-28), Press conference, The Four Seasons Hotel: Google You tube .
  13. „Goro Miyazaki Discusses Plans for Third Anime Movie“. Crunchyroll. 2011-11-09. Nuoroda tikrinta 2011-12-25.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]