Haičio vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Haičio vėliava. Santykis: 3:5

Dabartinė Haičio vėliava buvo įteisinta 1986 metų vasario 25 dieną, kuomet po valstybinio perversmo buvo nuversta 22 metus trukusi diktatoriaus Fransua Diuvalje ir jo sūnaus Žano Klodo Diuvalje (François Duvalier, Jean-Claude Duvalier) diktatūra.

Šios vėliavos pagrindą sudaros mėlynos ir raudonos spalvų horizontali dvispalvė su baltame stačiakampyje esančiu šalies herbu, kuris yra vėliavos centre. Mėlyna bei raudona yra nacionalinės Haičio Respublikos spalvos. Haičio vėliavoje esantys simboliai parodo: karališkoji palmė – Haičio, pirmosios juodųjų valstybės – karalystės, įkūrimo simbolis, kepurė virš jos – revoliucijos ir laisvės simbolis, naudotas Prancūzijos didžiosios revoliucijos metu. Kiti simboliai: patrankos ir ietys – šalies stiprybė, žalia žemė – sala bei valstybė. Taip pat vaizduojami būgnai bei vėliavos. Vėliavos herbo apačioje yra šūkis: „Sąjunga stiprina“ (pranc. L'Union Fait La Force).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Haičio vėliava 1964-1986 metais

Haičiui esant antrai pagal senumą valstybei Amerikoje (senesnės tik Jungtinės Amerikos Valstijos), vėliava buvo ganėtinai dažnai keičiama. 1798 metais, šalyje vykstant sukilimui prieš prancūzus, buvo naudota dabartinės Prancūzijos Respublikos vėliava, siekiant išreikšti laisvės, lygybės ir brolybės siekius vergų tarpe, kadangi net iš šią teritoriją buvo pasiekusios žinios apie tuometę revoliuciją Prancūzijoje bei jos tikslus. Nuo 1803 metų ir nuo 1804 metų kaip suvereni valstybė naudojo vertikalią mėlynai raudoną dvispalvę, kuri buvo sukurta iš Prancūzijos vėliavos išėmus baltą juostą, tuo išreiškiant galutinių ryšių su buvusia metropolija nutraukimą. Per visą laikotarpį nuo XIX amžiaus pradžios iki XIX amžiaus vidurio Haitis buvo politiškai nestabilus, šalį krėtė besivaržančių dėl valdžios klanų kova, todėl kuriam nors iš klanų atėjus į valdžią buvo keičiama ir šalies vėliava. Nuo XIX amžiaus antrosios pusės įsigalėjus tam tikram stabilumui nusistovėjo ir Haičio vėliava. Tuo metų sukurta vėliava – horizontali mėlynai raudona dvispalvė – ir tapo dabartinės vėliavos pagrindu. Galutinė korekcija įvyko 1936 metais, į vėliavą įdėjus herbą. 1964 metais, atėjus į valdžią Diuvalje šeimai, vienas iš pirmųjų dekretų buvo vėliavos pakeitimas, turėjęs simbolizuoti naujos eros Haičio Respublikoje pradžią. Nuvertus diktatūrą buvo grąžinta dabartinė vėliava.