Gyvenk du kartus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gyveni tik du kartus)
Gyvenk du kartus

PavadinimasYou Only Live Twice
Kilmės šalisJungtinės Amerikos Valstijos Jungtinė Karalystė
RežisieriusLewis Gilbert
Prodiuseris (-iai)Harry Saltzman
Albert R. Broccoli
Scenaristas (-ai)Roald Dahl
OperatoriusFreddie Young
KompozitoriusJohn Barry
VaidinaSean Connery
Mie Hama
Donald Pleasence
Akiko Wakabayashi
Karin Dor
Metai1967
Žanrasnuotykių
Trukmė117 min.
Kalbaanglų
PlatintojasUnited Artist
Biudžetas9,5 mln. JAV dol.
Pajamos111,6 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Gyvenk du kartus (angl. You Only Live Twice) – penktasis filmas iš serijos apie agentą 007 Džeimsą Bondą, pasirodęs 1967 metų birželį. Jo premjeroje pirmą kartą apsilankė Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II.[1] Filme toliau plėtojama šaltojo karo tema, o veiksmas perkeliamas į Azijos šalis. Bondas vėl susiduria su nusikaltėlių sindikatu SPECTRE ir jo vadu Ernstu Stavro Blofeldu.

Tai buvo paskutinis filmas pagal sutartį su aktoriumi Sean Connery ir pastarasis nepanoro daugiau įkūnyti ekrane agento 007. Tiesa, vėliau Connery persigalvojo ir suvaidino dar dvejuose filmuose: „Deimantai amžiams“ ir „Niekada nesakyk niekada“. Pastarasis filmas nėra priskiriamas prie oficialiosios Bondo serijos.

Scenarijų filmui parašė Roald Dahl pagal to paties pavadinimo Iano Flemingo romaną. Tai buvo pirmasis serijoje atvejis, kai scenarijaus autorius panaudojo tik keletą fragmentų ir personažų iš knygos, sukurdamas praktiškai naują istoriją.

Filmo režisierius Lewis Gilbert vėliau nufilmavo dar du filmus apie Džeimsą Bondą: „Šnipas, kuris mane mylėjo“ ir „Munreikeris“. Abiejuose agentą 007 suvaidino Roger Moore.

Filmas uždirbo 111,6 milijono dolerių, bet sulaukė nevienareikšmių įvertinimų: „IGN“ jį paskelbė ketvirtu geriausiu Bondo filmu[2], o „Entertainment Weekly“ – antru [34], tuo tarpu „MSN“ – penktu blogiausiu.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Sean Conney – Džeimsas Bondas, MI6 agentas
  • Donald Pleasence - Ernst Stavro Blofeld, sindikato SPECTRE vadas
  • Tetsurō Tamba – Tiger Tanaka, Japonijos slaptosios tarnybos vadovas
  • Akiko Wakabayashi – Kissy Suzuki
  • Teru Shimada – Mr. Osato
  • Karin Dor – Helga Brandt, Osato sekretorė ir SPECTRE smogikė
  • Bernard Lee – M, MI6 tarnybos vadovas
  • Charles Gray – Dikko Henderson
  • Lois Maxwell – panelė Moneypenny, M sekretorė
  • Desmond Llewelyn – Q
  • Ronald Rich – Hans, Blofeldo asmens sargybinis
  • Tsai Chin – Ling, MI6 agentė Honkonge

Filmavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po „Kamuolinio žaibo“ buvo planuojama kurti „Jos Didenybės slaptojoje tarnyboje“, tačiau prodiuseriai persigalvojo, nes filmavimui būtų reikėję kalnų ir snieguotos vietovės.

Ugnikalnio dekoracijos

Buvo nutarta pasirinkti naują režisierių bei scenarijaus autorių, kuris suteiktų serijai naują postūmį. Lewis Gilbertas pradžioje atsisakė režisuoti filmą, bet Albertas Broccoli jį įkalbėjo, sakydamas, jog šio filmo auditorija yra didžiausia pasaulyje ir jis negali praleisti tokios progos. Scenarijaus autoriumi tapo artimas Iano Flemingo draugas Roaldas Dahlis.

Ieškodami tinkamų filmavimui vietų, Gilbertas kartu su prodiuseriais ir operatoriumi praleido Japonijoje tris savaites. Susiruošę skristi atgal į Angliją, jie paskutinę akimirką persigalvojo ir pakeitė skrydį. Lėktuvas, kuriuo jie planavo skristi, sudužo praėjus 25 minutėms nuo pakilimo, visi keleiviai žuvo.[3]

Šis filmas buvo paskutinis pagal sutartį su Seanu Connery ir šis, dar nepasibaigus filmavimui, viešai pareiškė neketinantis daugiau įkūnyti agento 007. Aktorius motyvavo tuo, kad pavargo nuo šio personažo ir su juo susijusių pareigų, bei kad negali skirti pakankamai dėmesio kitiems vaidmenims. Prodiuseriai kurį laiką mėgino jį perkalbėti, bet nepavykus ėmė ieškoti pamainos.

Filmavimo darbai vyko Japonijoje, Ispanijoje, Norvegijoje, Honkonge ir Gibraltare. SPECTRE bazės ugnikalnyje dekoracijos kainavo 1 milijoną dolerių ir buvo sumontuotos „Pinewood“ studijoje.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai buvo ketvirtasis filmas apie Džeimsą Bondą, kuriam muziką sukūrė Johnas Barry. Titulinę dainą jis parašė kartu su Leslie Biscusse, o ją atliko Nancy Sinatra. Atlikėja įrašų studijoje taip nervinosi, kad buvo įrašytos net 25 dainos versijos. Oficialiai egzistuoja dvi „You Only Live Twice“ versijos, atliekamos Nancy Sinatra ir Billy Strange.

1998 metais dainos fragmentai buvo panaudoti Robbie Williamso kūrinyje „Millenium“, taip pat jos naujas versijas yra įrašę Coldplay, Bjork, Natacha Atlas ir Shirley Bassey, viso atlikusi tris titulines dainas Bondo filmams. Titulinę dainą filmui buvo įrašiusi ir atlikėja Julie Rogers, bet prodiuseriai pasirinko Sinatrą.

Garso takelis pasiekė 11 vietą albumų sąraše Jungtinėje Karalystėje ir 44 vietą JAV Billboard 200.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • BAFTA nominacija už geriausią Meninę išraišką (1968 metais).
  • Vokietijos „Golden Screen“ apdovanojimas (1967 metais).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Julie Rogers Interview“. MI6.co.uk. 2007-06-27. Nuoroda tikrinta 2008-02-02.[neveikianti nuoroda]
  2. Goldsmith, Leo. „You Only Live Twice“. NotComming.com. Nuoroda tikrinta 2008-03-07.
  3. „1966: Passenger jet crashes into Mount Fuji“. BBC News Online. Nuoroda tikrinta 2007-11-17.