Gyvų numirėlių naktis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gyvų numirėlių naktis
PavadinimasNight of the Living Dead
Kilmės šalisJAV
RežisieriusDžordžas Romeras
Prodiuseris (-iai)Karl Hardman
Russell Streiner
Scenaristas (-ai)George A. Romero
John A. Russo
VaidinaDuane Jones
Judith O'Dea
Karl Hardman
Marilyn Eastman
Keith Wayne
Judith Ridley
Bill Cardille
Kyra Schon
Metai1968
ŽanrasSiaubo
Trukmė96 min.
KalbaAnglų k.
Biudžetas114 tūkst. USD
IMDb įrašas
Gyvų numirėlių naktis

Gyvų numirėlių naktis (angl. Night of the Living Dead) – 1968 m. amerikiečių siaubo filmas, kurio režisierius – lietuviško kraujo turintis Džordžas Romeras, gavęs „Visų zombių krikštatėvio“ pravardę. Filmas sukurtas kompanijų Image Ten, Laurel Group, Market Square Productions ir Off Color Films.

Filmo sėkmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Gyvų numirėlių nakties“ filmavimo aikštelė kapinėse Pensilvanijoje

Premjera JAV1968 m. spalio 1 d. Filmas JAV uždirbo 12 mln. USD, užsienyje – 18 mln. USD. Kongreso biblioteka 1999 m. jį įtraukė į JAV Nacionalinį filmų registrą kaip nacionalinį turtą.

Tai Dž. Romero debiutinis pilnametražis filmas, kurį jis sukūrė, sukaupęs pradinį 100 tūkst. USD kapitalą. Šis mažo biudžeto (114 tūkst. USD) juodai baltas filmas apie zombius – esminis posūkis siaubo filmų žanre, savotiška filmų apie zombius pradžia. Dž. Romeras buvo ne tik šios juostos režisieriumi, bet ir scenarijaus bendraautoriu, kinematografu, vienu iš montuotojų, epizodinio vaidmens atlikėju (suvaidino žinių reporterį). Kurdamas savo filmą, jis sugalvojo viską: kas tokie yra zombiai, kaip jie atrodo, elgiasi ir kad vienu įkandimu gyvus žmones paverčia zombiais. Šie dėl nežinomų priežasčių staiga išeina iš kapo duobės ir likusių gyvų žmonių gyvenimą paverčia pragaru. Filmas kupinas specialiųjų efektų, kuriančių veiksmo tikroviškumo jausmą, papildančių šokiruojančius filmo įvykius, netrukus tapo kultiniu.

Kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Netrūko įvairiausių atsiliepimų ir kritikos, netgi buvo reikalaujama uždrausti dėl pernelyg atvirų kanibalizmo ir smurto scenų, daugelis studijų, tarp jų ir Columbia Pictures, atsisakė filmą platinti, tą padaryti sutiko Walter Reade Organization su sąlyga „sušvelninti“ jo pavadinimą, kurio vienas iš pirminių variantų buvo „Kūnų valgytojų naktis“ (Night of the Flesh Eaters).

Filmo tęsiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio scenarijaus bendraautoris Džonas Ruso jo pagrindu 1974 m. išleido to paties pavadinimo knygą „Gyvų numirėlių naktis“, Kristoferis Andriusas parašė romano naują versiją 2009 m. Filmo perdirbiniai išleisti 1990 m. (rež. Tomas Savinis), 2006 m. (rež. Džefas Brodstrytas, 3D versija).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zombiai filmo scenoje

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Du žmonės, vyras ir moteris, atvažiuoja į kapines aplankyti kažkokį kapą, staiga prasideda griaustinis, pradeda žaibuoti, o vyras pradeda tyčia gąsdinti moterį. Pasirodęs baisus senis užpuola porą, grumiasi su jais, prasideda numirelių antpuoliai.....

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Režisierius  – George A. Romero
  • Scenarijaus autoriai – George A. Romero, John A. Russo
  • Operatorius – George A. Romero

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]