Gustav Kirchhoff

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gustavas Kirchhofas)
Gustavas Kirchhofas
(vok. Gustav Kirchhoff)
Gimė 1824 m. kovo 12 d.
Prūsijos karalystė, Karaliaučius
Mirė 1887 m. balandžio 17 d. (63 metai)
Prūsijos karalystė, Berlynas
Tautybė Prūsas
Veikla Fizikas
Sritis Fizika
Chemija
Alma mater Karaliaučiaus universitetas
Žinomas (-a) už Kirchhofo dėsniai
Vikiteka Gustav Kirchhoff

Gustavas Kirchhofas (vok. Gustav Kirchhoff; 1824 m. kovo 12 d. – 1887 m. balandžio 17 d.) – vokiečių mokslininkas, fizikas, žinomas už savo darbus elektronikos, termodinamikos ir kitose fizikos mokslo srityse. Aktyvus Kirchhofo šiluminės radiacijos tyrimas tiesiogiai lėmė spektroskopijos metodo atsiradimą. Plačiai naudojami Kirchhofo elektrinės grandinės charakteristikos skaičiavimo dėsniai. Už nuopelnus Londono karališkosios draugijos apdovanotas Rumfordo medaliu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gustavas Kirchhofas gimė Karaliaučiuje, Rytų Prūsijoje, teisininko Frydricho Kirchhofo šeimoje. Dar būdamas jaunas pasižymėjo gabumais matematikos ir fizikos srityse. Lankė tų metų žymių mokslininkų seminarus, o 1847 m. gavo aukštąjį išsilavinimą Karaliaučiaus universitete.[1] Tais pačiais metais pradėjo eiti privatdocento pareigas Berlyne, 18501854 m. dėstė Vroclavo universitete, 1875 m. priimtas į Berlyno mokslų akademiją, įkurtą Leibnico.

Savo elektrinė grandinės dėsnius Kirchhofas suformulavo dar 1845 m., būdamas studentas. 1857 m. nustatė, kad elektros signalas juda taip pat nepriklausomai kaip ir šviesos spindulys, o 1861 m. publikavo šiluminės radiacijos tyrimą, atradęs cezį ir rubidį,[2] bei apibrėžė absoliučiai juodo kūno šiluminės radiacijos dėsnį.[3] Nuo 1854 m. su Robertu Bunsenu pradėjo spektroskopijos metodo vystymą.[4] Domėjosi J. Maksvelo veikalais ir optikos klausimais.

Mirė 1887 m., buvo palaidotas Šv. Mato kapinėse, Berlyne, netoli brolių Grimų kapų.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The Biographical Encyclopedia of Astronomers
  2. K.J. Laidlerio ir J.H. Meiserio „Fizikinė chemija“.
  3. Mokslinis žurnalas „Apeiron“.
  4. ScienceWorld svetainė

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo