Grotelės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Skyrybos ženklai

apostrofas ( ' ) ( )
skliausteliai ( ( ) ) ( [ ] ) ( { } ) ( ⟨ ⟩ )
dvitaškis ( : )
kablelis ( , )
brūkšnys ( ) ( ) ( ) ( )
daugtaškis ( ) ( ... )
šauktukas ( ! )
taškas ( . )
brūkšnelis ( - ) ( )
klaustukas ( ? )
kabutės ( ‘ ’ ) ( “ ” ) ( „ “ ) ( « » )
kabliataškis ( ; )
pasvirasis brūkšnys ( / )
tarpas (   )
skirsnis ( § )

Tipografiniai ženklai

ampersandas ( & )
žvaigždutė ( * )
eta ( @ )
pasvirasis kairinis brūkšnys ( \ )
laipsnis ( ° )
grotelės ( # )
tildė ( ~ )
vertikalusis brūkšnys ( | )
dalybos ženklas ( ÷ )

Grotelės (#) − tipografinis ženklas, naudojamas „Twitter“, „Instagram“ bei kituose socialiniuose tinkluose ir mobiliose programėlėse.

Iš pradžių # simbolis kartu su @ simboliu buvo naudojamas įvairiose susirašinėjimo programose, tarp jų ir mIRC. Po to pastarieji simboliai prigijo „Twitter“ socialiniame tinkle, o vėliau sukurta „Instagram“ programelė juos abu dar labiau išpopuliarino.[1] Pastaruose socialiniuose tinkluose grotažymės (angl. hashtag) padeda atrasti turinį.[2]

Grotelės yra daug paskirčių turintis ir gana senas ženklas, kilęs iš angliško svaro (lb) santrumpos. Tai vienas iš dviejų simbolių, kurie (greta skaitmenų) sutinkami taip pat ir telefonų klaviatūrose (kitas yra žvaigždute, *). Dabartinėmis klaviatūromis groteles paprastai galima įvesti be specialaus kodavimo. Praeityje šio ženklo neturinčiuose rinkimo bei spausdinimo įrenginiuose informatikai jį pakeisdavo deriniu ??=.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis simbolis atsirado Amerikoje maždaug XIX amžiaus pabaigoje, anksčiau naudotą svaro santrumpą (lb) papildžius horizontaliu brūkšniu (U+2114, ℔), kad mažoji l nebūtų painiojama su vienetu. Toks simbolis vėliau buvo dar labiau supaprastintas iki # (grotelių). Grotelių kodas ASCII ir Unicode (šešioliktainėje sistemoje) yra 23 (U+23).[3].

Grotelės ir diezas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Simbolis panašus į muzikinį diezo simbolį (U+266F, ♯) kuris irgi susideda iš dviejų lygiagrečių linijų porų, dačiau diezo vertikalioji pora visada griežtai vertikali (taip pat ir kursyvo variantuose), o įstrižoji pora niekada neturi būti horizontali. Grotelėms, priešingai, horizontalioji pora visada griežtai horizontali, o vertikalioji pora kursyvuose gali būti ir pasvirusi.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anglų kalboje grotelės dažnai naudojamos kai numerį žymintis ženklas bei, kaip ir anksčiau, anglų svarui pažymėti. Taip groteles daugiausia naudoja amerikiečiai bei kanadiečiai, pačioje Anglijoje ši santrumpa nepaplitusi. Grotelių mygtukas telefonuose dažniausiai reiškia renkamo kodo pabaigą (jei jo kurio ilgis gali būti įvairus). Informatikoje, programavime įvairių specialių reikšmių labai daug.

Kodai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Simbolis Unicode HTML Komentaras
# U+0023 # Dažniausiai naudojamas ASCII kodas
U+22D5 ⋕ „lygus ir lygiagretus“
U+2317 ⌗ angl. Viewdata Square
U+266F ♯ Diezas, panašus simbolis.
U+2114 ℔ Istorinė lb santrumpa, grotelių pirmtakas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Seward, Zachary M. „The first-ever hashtag, @-reply and retweet, as Twitter users invented them“. Quartz. Nuoroda tikrinta 2016-07-27.
  2. „Why is the symbol # called the hashtag in Twitter?“. Merriam-Webster's Learner's Dictionary.
  3. William Safire. „On Language; Hit the Pound Sign“. New York Times. Nuoroda tikrinta 2011-05-21.