Grigiškių akvedukas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 54°40′30″ š. pl. 25°5′20″ r. ilg. / 54.67500°š. pl. 25.08889°r. ilg. / 54.67500; 25.08889

Akveduko fragmentas
Ties įmonės vartais
Kanalo vaga
Statinys iš viršaus ties kultūros centru
Užtvankos liekanos Vokėje ties Kulokiškėmis

Grigiškių akvedukas – vienintelis Lietuvoje akveduko statinys, esantis Vilniaus miesto savivaldybės vakarinėje dalyje, Grigiškėse.

1997 m. Grigiškių akvedukas įtrauktas į LR Kultūros vertybių sąrašą (unik. kodas 14741) ir paskelbtas istoriniu, technologiniu ir architektūriniu paminklu.[1] Išlikęs akvedukas ir didysis bei mažasis kanalai - užtvankų liekanos. Šiuo metu akvedukas (dirbtinis kanalas vandeniui tiekti) naudojamas ne pagal paskirtį: apatinėje arkinėje akveduko dalyje įrengti garažai, viršutinėje – iš dalies nutiestos šiluminės trasos, kitur užimtos nedidelių statinių, prišiukšlintos ar tiesiog tuščios.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grigiškių akveduką 1930 m. pastatė Grigiškių popieriaus fabriko savininkas Grigas Kurecas. Pirminė akveduko paskirtis buvo tokia: didžiuoju kanalu ir akveduku tekantis vanduo buvo naudojamas hidroelektrinei. Mažasis kanalas tiekė vandenį į fabriką, popieriaus gamybai, taip pat buvo naudojamas vandens lygiui reguliuoti.

19281930 m. Grigiškėse buvo iškastas trijų kilometrų ilgio kanalas, pastatyta užtvanka penkių kilometrų atstumu nuo Vokės žiočių, kita užtvanka ant Merkio ir beveik visas jo aukštupio vanduo nukreiptas kanalu į Papio ežerą, iš kurio išteka Vokė. Taip pat buvo pastatytas iš surenkamų elementų naujoviškas technologinis įrenginys – 800 m ilgio betoninis akvedukas vandeniui tiekti. Grigiškėse buvo gautas net 25 m vandens kritimo aukštis, reikalingas dviejų 1000 AG galingumo vandens turbinų sukimui.[2]

1930 m. pastačius Merkio-Vokės kanalą (iki šiol veikiantis), Grigiškių popieriaus fabrikas įrengė dvi 1000 AG hidroturbinas, kurios buvo naudojamos popieriaus gamybos mašinoms varyti. ir 150 AG hidroturbiną, skirtą 90 kW kintamosios srovės elektros generatoriams sukti. Vokės kanalas, vedantis į akveduką, kirto dabartinę automagistralę  A1  VilniusKaunasKlaipėda  maždaug naujojo pėsčiųjų viaduko vietoje, ir vandens srautas iki įrenginių buvo tiekiamas būtent šiuo akveduku.

Duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Gelžbetonio statinio ilgis – 800 m
  • Konstrukcijos skerspjūvis – 4,7 x 2,8 m
  • Kanalas ir užtvanka – 8 m
  • Kanalas su pylimu – 8 m

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]