Grenlandijos transportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Transporto sistema Grenlandijoje yra labai neįprasta, nes šioje šalyje nėra geležinkelių, upių ir, iš esmės, kelių. Visoje šalyje yra tik 150 km kelių, iš kurių 60 km yra grįsti ir tik du miesteliai sujungti keliais: Ivitutas ir Kangilinguitas, o kiti yra izoliuoti. Istoriškai, yra tik du pagrindiniai būdai nusigauti į kitą miestelį: laivu plaukti aplink krantą vasarą ir naudotis šunimis pakinkytomis rogėmis žiemą. Jūriniai uostai yra Iulisate, Kangerlusake (taip pat žinomas danišku pavadinimu Søndre Strømfjord), Kakortoke, Narsake, Nuke (Godthåb), Asiate ir Sisimute. Keletas kitų miestelių turi mažus uostus. Vieninteliai uostų naudotojai yra Karališkoji arktinė linija ir Arktinė Umiako linija.

Per Antrąjį pasaulinį karą, Vokietijai okupavus Daniją, JAV kontroliavo Grenlandiją ir statė ten oro uostus. Jų kodiniai pavadinimai buvo nuo "Bluie West One" iki "Bluie West Eight" vakarinėje salos pusėje, o "Bluie East One" iki "Bluie East Four" - rytinėje.

Didžiausias iš tų oro uostų, "Bluie West Eight", dabar yra pervadintas į Kangerlusako oro uostą. Tai yra tarptautinis kelionių centras į Grenlandiją, nes šis oro uostas vienintelis turi pakankamai ilgą paklimo taką, kurio užtektų didelių keleivinių reaktyvinių lėktuvų aptarnavimui. Vieną kartą JAV valdžia pritarė idėjai tiesti kelią iš Kangerlusako į antrą pagal dydį oro uostą Narsarsauke, keletą šimtų kilometrų į pietus. Tačiau idėja buvo atmesta po to, kai projekto įgyvendinamumo tyrimas parodė, kad tai buvo neįmanoma.

Dabar Grenlandijoje yra 18 aerodromų, iš kurių 14-os pakilimo takai yra asfaltuoti. Visi vidaus skrydžiai yra valdomi "Air Greenland". Oro linijos pavadinimas buvo suanglintas iš daniško "Grønlandsfly". Tarptautiniai skrydžiai yra ribojami iki trijų per savaitę iš Kopenhagos į Kangerlusaką ir į Narsarsauką su "Air Greenland". Vasarą "Air Iceland" skraidina iš Reikjaviko į Narsarsauką ir Nuką. Taip pat, ši avialinija skraidina į Itokortormitą per Kulusuką vieną arba du kartus per savaitę visus metus.