Greitojo reagavimo brigada (Portugalija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Greitojo reagavimo brigada
Brigada de Reacção Rápida
Veikimo laikas 1993-dabar
Valstybė Portugalijos vėliava Portugalija
Pavaldus Portugalijos armija
Rūšis Oro desantas, lengvieji pėstininkai
Dydis 8 batalionai
Yra dalis Portugalijos ginkluotosios pajėgos
Būstinė Tancos
Šūkis Se fizeram por armas tão svbidos
Vadovybė
Vadas generolas majoras Raul Luís de Morais Lima Ferreira da Cunha[1][2]

Portugalijos Greitojo reagavimo brigada (port. Brigada de Reacção Rápida) – viena iš trijų dabartinių Portugalijos armijos brigadų. Iki 2006 m. vadinta Atskirąja oro desanto brigada (port. Brigada Aerotransportada Independente). Ją sudaro gerai treniruoti oro desanto lengvųjų pėstininkų ir specialiosios paskirties daliniai, kurie gali atremti grėsmes bet kurioje žemyninės Portugalijos dalyje ar jos užjūrio teritorijose. Gali būti permesta oru, sausuma ar jūra, panaudojant Oro pajėgų ar Laivyno pajėgumus. Portugalijos vyriausybė dažniausiai skiria brigadą vykdyti tarptautines misijas, nes pasižymi patirtimi bei universalumu.

2012 m. Portugalijos armija tikisi gauti 10 „NH-90“ transportinių sraigtasparnių, kuriais bus apginkluotas brigados dalimi tapsiantis Portugalijos armijos Lengvosios aviacijos dalinys (port. Unidade de Aviação Ligeira do Exército). Tuomet sumažės Greitojo reagavimo brigados priklausomybė permetant brigados padalinius nuo Oro pajėgų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1993 m. buvo panaikintas Oro desanto kariuomenės korpusas (port. Corpo de Tropas Aerotransportadas), kuris buvo Portugalijos Oro pajėgų dalis. Portugalijos oro desanto pajėgos buvo perduotos Portugalijos armijai. Buvo sukurta nauja brigada, kuri vadinosi Atskiroji oro desanto brigada (BAI), kurioje buvo sutelktos visos oro desanto pajėgos. Šiai brigadai Armija perdavė ir kai kurią sunkiąją ginkluotę (pvz., haubicas). Taip brigados ugnies galia buvo žymiai sustiprinta. Buvo sukurta ir operatyvinė vadovybė, vadinta Oro desanto kariuomenės vadovybė (port. Comando de Tropas Aerotransportadas).

Buvo išformuotas komandosų pulkas, o komandosai parašiutininkai buvo perkelti į naująją brigadą. Daugiau kaip 10 metų BAI vykdė tarptautines misijas. Jos parašiutininkai vykdė kelias misijas Europoje ir Rytų Timore. 2002 m. iš komandosų vėl buvo suformuotas atskiras dalinys, atskirtas nuo parašiutininkų.

2006 m. vyko Portugalijos armijos reorganizacija. Brigada buvo pervadinta į Greitojo reagavimo brigadą, į jos sudėtį buvo įtrauktos specialiosios paskirties pajėgos – dvi komandosų kuopos ir reindžeriai. 3-iasis parašiutininkų pėstininkų batalionas buvo išformuotas. 105 mm haubicos buvo perduotos Portugalijos Intervencijos brigadai (ši prarado oro desantinį mobilumą). Buvo panaikinta Oro desanto kariuomenės vadovybė, o Greitojo reagavimo brigada buvo buvo perduota Sausumos pajėgų operatyvinės vadovybės (port. Comando Operacional de Forças Terrestres) pavaldumui ir prarado turėtą autonomiją Armijos ribose.

Organizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Parašiutininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Parašiutininkai yra sunkiausiai ginkluoti brigados kariai, kurie veikia kaip oro desanto lengvieji pėstininkai, naudojami įprastiniuose konfliktuose kai reikia oro desantų. Parašiutininkų batalionai turi sunkiųjų ginklų padalinius ir lengvųjų automobilių, skirtų greitiems antpuoliams. Trečiasis (rezervinis) batalionas turi daug specialiųjų padalinių, suteikiančių paramą mūšio lauke.

Parašiutininkai yra mokomi Parašiutininkų pajėgų mokykloje (port. Escola de Tropas Páraquedistas) Tancos bazėje (Centrinė Portugalija).

  • Oro desanto paramos batalionas (port. Batalhão de Apoio Aeroterrestre) yra dalis Parašiutininkų pajėgų mokyklos.
  • 1-asis parašiutininkų pėstininkų batalionas – dalis 15-ojo pėstininkų pulko (port. Regimento de Infantaria Nº15).
  • 2-asis parašiutininkų pėstininkų batalionas – dalis 10-ojo pėstininkų pulko (port. Regimento de Infantaria Nº10).

Specialiųjų operacijų pajėgos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Specialiųjų operacijų pajėgos paprastai į operatyvinės veiklos rajoną atvyksta pirmosios ir vėliau iš jo išvyksta paskutinės. Jos yra labiausiai autonomiška brigados dalis. Jie gali prasiskverbti giliai į priešo užnugarį. Specialiųjų pajėgų kariai ginkluoti lengviau nei komandosai ar parašiutininkai. Savo užduotis paprastai vykdo slapta infiltruodamiesi.

Specialiųjų operacijų pajėgų kariai ruošiami Specialiųjų operacijų pajėgų centre (port. Centro de Tropas de Operações Especiais) Lamege (Šiaurės Portugalija).

Komandosai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Komandosai yra elitiniai lengvieji pėstininkai, galintys vykdyti specialiųjų operacijų misijas, nors jie yra greitojo reagavimo pajėgos. Gali būti permesti oru, jūra ar sausuma.

Komandosai ruošiami Komandosų pajėgų centre (port. Centro de Tropas Comando) Serra da Carregueira, netoli Lisabonos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]