Greitatrauka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Greitatrauka (angl. fast draw) – kovinė sporto šaka, kurios esmė kuo sparčiau iš užsegto dėklo išsiimti pistoletą ir iššauti į taikinį.

Greitatraukos sportas pagrįstas romantiniu JAV Laukinių vakarų šaulių (angl. gunslingers, gunmen), ginkluotų revolveriais, įvaizdžiu. Gebėjimas sparčiai išsitraukti ginklą yra praktiškas įgūdis, tačiau dabartinės greitatraukos varžybos yra pagrįstos daugiau vesternais, negu realiomis XIX a. šaulių kovomis.

Greitatraukos varžybose ir treniruotėse naudojami tuštieji šoviniai ar šoviniai su parafininėmis kulkomis. Tuo skiriasi nuo Vesternų veiksmo šaudymo (angl. Western Action Shooting ), kur šaudoma koviniais šoviniais.

Vienose greitatraukos varžybose nugalėtojai nustatomi varžantis poromis – kuris greitesnis, tas laimėjo, kitose naudojami laikmačiai, ir matuojamas laikas.

Greitatraukos varžybose šauliai pradeda su revolveriu užsegtame dėkle, ranka dėklo neliečia. Davus garsinį ir vizualinį signalą įjungiamas chronometras. Naudojant šovinius su vaškinėmis kulkomis šaudoma į taikinius metalines plokštes, o naudojant tuščiuosius šovinius šaudoma į oro balionus. Laikmatis nustatytas taip, kad užfiksuotų laiką tuo momentu, kai kulka pataiko į plokštę ar sprogsta balionas.
Varžybose gali būti šaudoma ne į vieną taikinį, o į kelis, gali skirtis šaulių pozicijos – gali šaudyti stovėdami ar eidami, arba pradėti stovėdami nugara į taikinį.

Greitrauka yra vienas sparčiausių sporto šakų. Pasaulinės klasės šaulys gali išsitraukti revolverį ir iššauti sparčiau nei per pusę sekundės. Dabartinis pasaulio rekordas šaudant tuščiaisiais šoviniais stovint yra 0,208 sekundės. Į šį laiką įeina ir reakcijos trukmė (vidutinė žmogaus reakcijos trukmė yra 0,20-0,25 s), kol šaulys sureaguoja į duotą signalą. Geriausių greitatraukos šaulių reakcijos trukmė yra 0,145 s, tad revolverį ištraukti, atlaužti gaiduką, nusitaikyti nuo klubo ir iššauti trunka apie 0,06 s.

Pasaulinė greitatraukos asociacija užregistruoja rekordą, jeigu tose pačiose varžybose šaulys sugeba iššauti dar kartą panašia į rekordinę sparta (antroji trukmė turi būti didesnė ne daugiau kaip 0,03 s). Taip siekiama išvengti atvejų, kai šaulys nuspėja, kada pasigirs signalas. Varžybose, kur šaunami du šūviai į skirtingus taikinius, tarpas tarp šūvių trunka mažiau kaip 0,10 s.

Panaši greitojo ginklo išsitraukimo ir atakos sporto šaka yra japoniškasis iaido – katanos išsitraukimas ir ataka.