Goržetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Plokštiniai šarvai su goržetu (gorget)
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės karininko goržetas, 17 a.

Goržetas (angl. gorget; rus. ожерелье) – plokštinis šarvas, saugantis kaklą ir krūtinę bei nugarą palei kaklą.

Goržetą sudaro dvi metalinės kūno formą atitinkančios plokštės (viena krūtinės pusės, kita – nugaros pusės). Prie šių plokščių pritvirtinta kaklinė dalis iš metalinių užsiklojančių juostų, dengianti kaklą ir užtikrinanti kaklo lankstumą[1]. Kai kurių goržetų kaklinė dalis yra nelanksti. Kairėje pusėje plokštės ir kaklinė dalis sujungtos vyriais, o dešinėje susegamos.

Kai kurių goržetų, skirtų naudoti su burgundiškais armetais, kaklinės dalies viršutinis kraštas būdavo atlenktas ir sudarydavo savotišką takelį, kuriuo slysdavo uždėto armeto sustorintas apatinis kraštas. Taip goržetas būdavo tvirtai sujungtas su armetu ir leisdavo sukioti galvą.

Goržetus užsidėdavo ant krūtinės šarvų ir prisegdavo kabliukais ar kitaip pritvirtindavo. Po kurio laiko šarvų užsidėjimo tvarka pasikeitė – pradžioje ėmė dėtis goržetą, po to antkrūtinį ir antnugarį, o tada antpečius bei antkrūtinį.

Apie 1630 m. šarvų dėjimosi tvarka vėl pasikeitė – pradžioje ėmė dėtis kirasą, po to – goržetą.


Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XV a. viduryje paplito šalmai didieji bascinetai, kurių apatinė dalis dengė kaklą ir siekdavo krūtinės ir nugaros viršutinę dalį. Tačiau tokia kaklo šarvuotė buvo nepatogi, kadangi karys su bascinetu sunkiai galėdavo pakelti ir nuleisti galvą. Todėl netrukus ėmė plisti saladai (pirmieji juos ėmė naudoti italų kondotjerai ir jų samdiniai). Saladą papildydavo antsmakris, kurį tvirtindavo prie krūtinės šarvų ir kuris pridengdavo apatinę veido dalį. Atsiradus burgundiškam armetui kartu imtas naudoti specialus šarvas goržetas, dengiantis kaklą, esantis šarvų komplekto dalis, ir tinkamas naudoti su daugeliu šarvų. Goržetas atsirado iš antsmakrio, kuris tapo nebe antsmarkiu, nes prarado smakrinę dalį (smakrą ir apatinę veido dalį dengia pats šalmas., pvz., jo antveidis), ir dengia tik kaklą, bet iš visų pusių. Antsmakris paprastai jį dengia tik iš priekio.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [https://web.archive.org/web/20070926233855/http://annals.xlegio.ru/evrope/behaym/056_057.jpg Archyvuota kopija 2007-09-26 iš Wayback Machine projekto. 1508 ir 1510 m. gamybos vokiški goržetai (Piešinys iš W. Boeheim (1890) Handbuch der Waffenkunde.)