Giovanni Domenico Tiepolo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Džovanis Domenikas Tiepolas (Tjepolas, it. Giovanni Domenico Tiepolo, Giandomenico Tiepolo; 1727 m. rugpjūčio 30 – 1804 m. kovo 4 d.) – italų XVIII a. rokoko tapytojas ir grafikas. Jo stilius buvo labiau realistiškesnis ir mažiau alegorinis nei žymesnio tėvo Džovanio Batistos Tiepolo. Svarbiausiais Domeniko Tiepolo kūriniais įvardijamos kasdienio gyvenimo ir teatro scenos.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džovanis Domenikas Tiepolas gimė 1727 rugpjūčio 30 d. Venecijoje. Jo tėvas buvo žymusis XVIII a. freskų meistras Džovanis Batista Tiepolas. Domenikas buvo apmokytas tėvo dirbtuvėse ir jau nuo 13 metų pradėjo padėti tėvui jo darbuose. Nuo 20 m. amžiaus jau pradėjo atlikti savarankiškus darbus. Pirmaisiais reikšmingais jo darbais laikoma 14 paveikslų serija Šv. Kryžiaus oratorijoje prie San Paolo bažnyčios Venecijoje. Domenikas padėjo tėvui jo darbuose 1750–1753 m. Viurcburgo rūmuose. Jo alegoriniai darbai buvo artimi tėvo, tačiau žanrinėse scenose Domeniko stilius yra realistiškesnis. 1757 m. jis su tėvu dirbo Villa Valmarana Vičencoje. 1762 m. Domenikas lydėjo tėvą į Madridą.

Po tėvo mirties 1770 m. dailininkas grįžo į Veneciją, kur 1780 m. buvo išrinktas Akademijos prezidentu. Panašu, kad nuo apie 1770 m. Džovanis Domenikas padarė apie 15 m. kūrybinę pertrauką. Pratęsė dailininko veiklą jau būdamas susiformavusiu savarankišku meistru, išvystė nuosavą, skirtingą nuo tėvo stilių. Paskutiniais 10 metų Džovanis Domenikas sukūrė reikšmingiausius savo kūrinius – freskas Villa Zianigo prie Venecijos (dabar perkeltos į Ca’ Rezzonico), kuriose vaizdavo kasdienes scenas, ypač teatro su Pulčinela. Po freskų baigimo Villa Zianigo jis nupiešė 104 piešinių serija Pulčinelos tema, kurie savo menine verte laikomi lygiais jo tapybos darbams. Dailininkas yra sukūręs apie 200 grafikos kūrinių, dalį jų − pagal savo ir tėvo paveikslus. Tarp šių darbų pažymėtina 24 graviūrų serija biblijinės Kelionės į Egiptą tema (sukurta 1749 m.).[1] Džovanis Domenikas Tiepolas mirė 1804 m. kovo 4 d. Venecijoje. Jo jaunesnis brolis Lorencas buvo žanrinių scenų tapytoju.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The Oxford Dictionary of Art and Artists. Oxford University Press, −2009. p.625

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]