Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Žanras Mokslinė fantastika, kiberpankas, postkiberpankas, veiksmo, mecha, karinis
TV anime
Režisierius Kenji Kamiyama
Studija Production I.G
Kanalas Japonija Perfect Choice (PPV)
Animax
Rodymo laikotarpis 2002 m. spalio 1 d. –
2003 m. spalio 1 d.
Serijų sk. 26
OVA: The Laughing Man
Režisierius Kenji Kamiyama
Studija Production I.G, Bandai
Serijų sk. 1
Išleidimo data 2005 m. rugsėjo 23 d.
Trukmė 160 min.
Romanas
Autorius Junichi Fujisaku
Leidėjas Japonija Tokuma Shoten
Jungtinės Amerikos Valstijos Dark Horse Comics
Išleidimo data 2004 m. sausis –
2005 m. vasaris
Tomų sk. 3

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (jap. 攻殻機動隊 = Kōkaku Kidōtai Sutando Arōn Konpurekkusu) – anime televizijos serialas, kurį remiantis Masamunės Širou manga motyvais sukūrė studija „Production I.G“. Scenarijų parašė ir režisavo Kendžis Kamijama (Kenji Kamiyama), veikėjų dizainą sukūrė Hadžimė Šimomura (Hajime Shimomura). Pirmasis sezonas rodytas 20022003 m. televizijos tinklo „SKY PerfecTV!“ Perfect Choice kanalu. Sezonas sulaukė teigiamų kritikų įvertinimų.

Serialo veiksmas sukasi apie Public Security Section 9 narius, kurie tiria juridinio teroristo ir elitinio hakerio, žinomo The Laughing Man (pažodž. žmogus, kuris juokiasi) pseudonimu, bylą. Kiekvienos serijos pabaigoje buvo rodomas trumpas komiškas animacinis serialas, pavadinimu „Tachikomatic Days“ (タチコマな日々 Tachikoma na Hibi). Jame vaizduojami Tachikoma (mastantys tankai) iš pagrindinio serialo, o pačios serijos tipiškai yra susijusios su anksčiau parodytos „Stand Alone Complex“ serijos istorija.

Buvo sukurtas antras šio serialo sezonas, pavadinimu „Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd GIG“, kuris Japonijoje buvo rodomas nuo 2004 m. sausio 1 d. iki 2005 m. sausio 8 d. Animax kanalu. Istoriją dar labiau praplėtė 2006 m. išleista OVA, pavadinimu „Ghost in the Shell: Stand Alone Complex Solid State Society“.

Pirmasis sezonas taip pat buvo adaptuotas į pilnametražio filmo OVA, pavadinimu „The Laughing Man“, kuri buvo išleista 2005 m., ir penkias manga komiksų knygas, kurias parašė Ju Kinutani (Yu Kinutani), išleistas 2009 m. Taip pat buvo sukurta keletas susijusių kompiuterinių žaidimų Playstation 2, PSP konsolėms ir mobiliesiems telefonams.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialo veiksmas vyksta 2030 metais, kur dauguma žmonių gali įsigyti protezinių kūno dalių ir tapti kiborgais. Daugiausia veiksmas vyksta fiktyviame Japonijos Nijihamos mieste, Nijihamos prefektūroje (新浜県新浜市 Niihama-ken Niihama-shi, realiame pasaulyje Nijihamos miestas yra Ehimės prefektūroje), ir sukasi apie antiteroristinės organizacijos Public Security Section 9, sudarytos iš buvusių karininkų ir policijos detektyvų, narius. Seriale vaizduojamas pavienių Section 9 ('9 skyrius') bylų tyrimas bei nuolatinė ir daug rimtesnė su Laughing Man incidentais susijusi veikla.[1]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Detektyvas, tiriantis eilę juridinio terorizmo ir šantažavimo įvykių, įvardintų kaip The Laughing Man Incident, išsiaiškina, kad vieno karinio vieneto nariams buvo sušvirkšta mikromechanizmų, skirtų šnipinėjimui. Prieš savo mirtį detektyvas išsiunčia įrodimus Togusai. Kai tik 9 skyrius paviešina įsivėlusius vyriausybės pareigūnus, paslaptingas hakeris, vadinamas Žmogumi, kuris juokiasi (The Laughing Man), įsibrauna į vieno iš vyriausybės pareigūnų sąmonę ir pareiškia, kad jis sugrįš jų išvilioti. 9 skyrius imasi tirti šią bylą.

Tyrimo metu 9 skyrius palaipsniui išsiaiškina tikruosius originalaus Laughing Man incidento faktus. Paaiškėja, kad hakerio tikrasis vardas Aoi bei tai, kad jis atrado esminių įrodymų, atskleidžiančių, jog Murai vakcina buvo daug veiksmingesnė negu mikromechanizmų terapija, skirta kibernetinių smegenų sklerozės gydymui. Japonijos mikromechanizmų pramonės įmonės ir šalies vyriausybė nuslėpė šiuos duomenis tam, kad pasipelnytų iš brangios, bet mažiau veiksmingos mikromechanizmų terapijos. Pasipiktinęs, hakeris pagrobė mikromechanizmų korporacijos „Serano Genomics“ vadovą ir pabandė jį priversti atskleisti faktus gyvai per televiziją. Tačiau vadovas atsisakė ir hakeriui teko sprukti. Kad apsaugotų savo tapatybę, jis vienu metu įsibrovė į kiekvieną tuo metu į jį nukreiptą elektroninį prietaisą ir savo veidą pakeitė stilizuota šypsenėle. Hakeris tapo liaudies herojumi.

9 skyrius netyčiomis atranda įrodymų, jog mikromechanizmų korporacijos ir politikai sufalsifikavo terorizmo ataką ir apkaltino hakerį, kad išpeštų pelno. Dėl šių faktų atskleidimo 9 skyrius tampa visuomenės dezinformacijos ir diskreditavimo taikiniu. Negana to, dedamos pastangos atsikratyti 9 skyriaus nariais bet kokia kaina. Japonijos vyriausybė 9 skyrių paskelbia nusikaltėlių organizacija. Kad išgyventų, 9 skyrius įgyvendina nuodugniai suplanuotą apgavystę, kuri priverčia vyriausybę ir ginkluotąsias pajėgas patikėti, kad jie visi buvo nužudyti. Viršininkas Aramakis laikinai išformuoja 9 skyrių.

Sėkmingai besislapstantis 9 skyrius išplatina tiesą įrodančius duomenis. Tai sukelia visuotinį skandalą, kurio pasekoje atsistatydina Japonijos ministras pirmininkas ir jo kabinetas, žlunga keletas mikromechanizmų korporacijų, jų vadovai taip pat priverčiami atsistatydinti. Skandalo pasekoje 9 skyrius slapta vėl suformuojamas. Hakeriui pasiūloma įstoti į 9 skyrių, bet jis atsisako.

Pagrindiniai veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Majorė Motoko Kusanagi (草薙 素子 Kusanagi Motoko) – kiborgas, vadovaujantis Public Security Section 9, fiktyvaus Japonijos vidaus reikalų ministerijos žvalgybos departamento, operatyvinei grupei. Kusanagi yra patyrusi agentė, pasižyminti žaisminga, tačiau introspekcine ir filosofine asmenybe.
  • Batou (バトー Batō) – 9 skyriaus narys ir majorės pavaduotojas. Jis vienintelis kitas pilno kūno kiborgas 9 skyriuje.
  • Togusa (トグサ Togusa) – 9 skyriaus narys, buvęs policijos detektyvas. Jis vienintelis 9 skyriaus narys, neturintis karinės kvalifikacijos. Be to, jis vienintelis iš grupės turi tik kibernetines smegenis – likęs kūnas organinis.
  • Daisukė Aramakis (荒巻 大輔 Aramaki Daisuke) – 9 skyriaus viršininkas, koordinuoja operatyvinės grupės veiklą. Aramakis užsiima įvairiais vyriausybės šakų ir kariuomenės reikalais, geba įtikinti net aukščiausius valstybės pareigūnus.
  • Saito (サイトー Saitō) – patyręs 9 skyriaus snaiperis. Viena iš jo akių kibernetinė, kas suteikia jam prieigą prie Japonijos karinio šnipinėjimo palydovų, jei prireikia tikslumo šaudant.
  • Išikava (イシカワ Ishikawa) – 9 skyriaus informacinių technologijų specialistas, kuris dažnai padeda majorei elektroninėje infiltracijoje ir žvalgyboje.
  • Padzu (パズ Pazu) – 9 skyriaus narys, turintis ryšių su pogrindžio sindikatais. Jis dažniausiai atstoja pastiprinimą lauko operacijose.
  • Borma (ボーマ Bōma) – 9 skyriaus ginkluotės ir sprogstamųjų užtaisų specialistas. Jis taip pat dažniausia atlieka pagalbinį vaidmenį ir dažnai veikia kartu su Padzu.
  • Tačikomos (タチコマ) – 9 skyriaus tankai: dirbtinio intelekto vienvietės ratuotosios šarvuotosios transporto priemonės (robotai), pasižymintys vaikiškomis bei smalsiomis asmenybėmis. Gali būti savaeigiai ar kontroliuojami žmogaus, yra nepaprastai manevringi ir aprūpinti galinga ginkluote.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Garso takelį serialui sukūrė kompozitorė Joko Kanno. Albumą „Ghost in the Shell: Stand Alone Complex O.S.T +“, kurio trukmė 72 min. ir 48 sek., 2003 m. sausio 22 d. išleido „Victor Entertainment“. Įžanginę dainą „Inner Universe“ anglų, rusų ir lotynų kalbomis atliko dainininkė Origa. Serijos pabaigoje skamba daina „Lithium Flower“.

Garso takelis
Nr. PavadinimasŽodžiaiVokalas Trukmė
1. „Run Rabbit Junk“  Tim JensenHIDE Hideyuki Takahashi (高橋秀幸?) 4:32
2. „Yakitori“ (ヤキトリ)   7:10
3. „Stamina Rose“ (スタミナ・ローズ, Sutamina Rōzu)Gabriela RobinGabriela Robin 2:52
4. „Surf“     3:00
5. „Where Does This Ocean Go?“  troyIlaria Graziano 4:45
6. „Train Search“     1:58
7. „Siberian Doll House“ (シベリアン・ドール・ハウス, Shiberian Dōru Hausu)Gabriela RobinGabriela Robin 3:50
8. „Velveteen“  troyIlaria Graziano 5:06
9. „Lithium Flower“ (pabaigos daina)Tim JensenScott Matthew 3:25
10. „Home Stay“     3:57
11. „Inner Universe“ (įžanginė daina)Origa, Shanti SnyderOriga 4:55
12. „Fish ~ Silent Cruise“   Ben Del Maestro 7:30
13. „Some Other Time“  Gabriela RobinGabriela Robin 4:07
14. „Beauty Is Within Us“  Chris MosdellScott Matthew 6:08
15. „We're the Great“     1:34
16. „Monochrome“ (モノクローム, Monokurōmu)troyIlaria Graziano 5:06

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Into the Network: The Ghost in the Shell Universe“. Production I.G. Suarchyvuota iš originalo 2011-01-30. Nuoroda tikrinta 2011-01-29.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]