Generalinis valstybės saugumo komisaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Generalinis valstybės saugumo komisaras (rus. Генеральный комиссар госбезопасности) – karinis, o vėliau – specialusis NKVD ir NKGB aukščiausiųjų pareigūnų laipsnis 19351945 m. Laipsnis lygiu atitiko ginkluotųjų pajėgų Tarybų Sąjungos maršalo laipsnį, nors oficialios atitikimo lentelės patvirtintos nebuvo.

Įvestas 1935 m. lapkričio 26 d. TSRS CVK ir TSRS LKT nutarimu „Об установлении звания Генеральный комиссар государственной безопасности и присвоении его народному комиссару внутренних дел СССР тов. Ягоде Г. Г.“ („Apie generalinio valstybės saugumo komisaro laipsnio įvedimą ir jo suteikimą TSRS vidaus reikalų liaudies komisarui drg. G.G. Jagodai“).

Skiriamieji ženklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Nuo 1935 m. vadovaujantys valstybės saugumo darbuotojai skiriamuosius ženklus nešiojo ant rankovių. Generalinio valstybės saugumo komisaro skiriamasis rankovinis ženklas buvo didelė auksu siūta penkiakampė žvaigždė, apvesta raudonu, mėlynu, žaliu ir granato spalvos siuvinėjimu, žvaigždės centre – raudoni pjautuvas ir kūjis, o po žvaigžde – auksinė vytinė virvelė.
  • 1936 m. saugumo darbuotojai irgi ėmė nešioti antkaklinius antsiuvus (rus. петлицы), tokius pačius kaip armiečiai. Dabar generalinio valstybės saugumo komisaro ženklas buvo didelė auksu siūta penkiakampė žvaigždė smailiais spinduliais, apsiūta raudono, mėlyno, žalios ir granato spalvos šilko apvadu. Žvaigždės centre raudonai siuvinėti pjautuvas ir kūjis.
  • Nuo 1937 m. – skiriamasis ženklas didelė aukso spalvos žvaigždė. Šie skiriamieji ženklai atitiko Tarybų Sąjungos maršalo ženklus, tik antsiuvas buvo valstybės saugumo spalvų (rugiagėlės spalvos).[1] Nuo 1943 m. šie ženklai buvo antpečiuose, analogiškuose Tarybų Sąjungos maršalo antpečiams.[2]

Laipsnio turėtojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Generalinio valstybės saugumo komisaro laipsnį buvo gavę trys vienas kitą keitę vidaus reikalų liaudies komisarai:

1945 m. liepos 9 d. TSRS Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo nutarimu generalinio valstybės saugumo komisaro laipsnis buvo panaikintas, nes visi TSRS NKGB darbuotojai buvo prilyginti kariškiams, ir jų specialieji laipsniai buvo pakeisti į karinius laipsnius. Tą pačią dieną L. Berijai buvo suteiktas Tarybų Sąjungos maršalo laipsnis.

Visi trys šio laipsnio turėtojai buvo nuteisti sušaudyti, mirties bausmė įvykdyta, ir nė vienas iš jų nebuvo reabilituotas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iliustracijos: