Geležinkelių pajėgos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
II Pasaulinio karo Šarvuotas traukinys "Hurban" (Zvolenas, Slovakija)

Geležinkelių pajėgos (rus. железнодорожные войска) – speciali kariuomenės rūšis, kuri tiesia, remontuoja, eksploatuoja, techniškai remia bei saugo karinėms reikmėms naudojamas geležinkelio linijas.

Rusijos geležinkelio dalinių istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Geležinkelio dalinys gariniu ekskavatoriumi atlieka kasimo darbus

Pirmieji geležinkelio kariuomenės daliniai buvo suformuoti 1851 m. Rusijoje. Imperatoriaus Nikolajaus I įsakymu buvo suformuota 14 atskirųjų karinių darbininkų, 2 konduktorių ir 1 telegrafistų kuopos. Bendras jų personalo skaičius buvo 4340 žmonių. Šių dalinių uždavinys buvo Sankt-Peterburgo - Maskvos geležinkelio linijos kelių, pervažų, tiltų priežiūra ir apsauga.

1870 m. sukūrus inžinerinę kariuomenę geležinkelio daliniai įėjo į jos sudėtį, pradžioje kaip geležinkelio komandos, o nuo 1876 m. - kaip geležinkelio batalionai.
Rusijos-Turkijos karo (1877-1878 m.) metu geležinkelio daliniai nutiesė geležinkelio liniją Benderai-Galacas, kurią patys prižiūrėjo ir eismą kuria užtikrino.

1908 m. geležinkelio daliniai sudarė atskirą geležinkelių kariuomenę, buvo pavaldūs Rusijos Generalinio štabo karinio susisiekimo tarnybai.

Pirmojo pasaulinio karo metais Rusijos geležinkelio daliniai nutiesė apie 300 km plačios vėžės ir iki 4000 km siauros vėžės geležinkelio linijų. Suremontavo virš 4600 km geležinkelio sankasų ir beveik 5000 km geležinkelio sistemos telefono ir telegrafo linijų.

TSRS ginkluotosiose pajėgose geležinkelio kariuomenė irgi buvo.

Suirus TSRS Geležinkelio kariuomenę išlaikė Rusijos ir Baltarusijos ginkluotosios pajėgos. Geležinkelio kariuomenė yra ir Kinijos ginkluotosiose pajėgose.

Dabar Rusija turi keturis geležinkelio kariuomenės korpusus (štabai Smolenske, Volgograde, Jekaterinburge ir Chabarovske).