Geležinis dangus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Geležinis dangus

PavadinimasIron Sky
Kilmės šalisSuomija, Vokietija, Australija
RežisieriusTimo Vuorensola
Prodiuseris (-iai)Tero Kaukomaa
Oliver Damian
Cathy Overett
Mark Overett
Samuli Torssonen
Scenaristas (-ai)Michael Kalesniko
Timo Vuorensola
KompozitoriusLaibach
VaidinaJulia Dietze
Christopher Kirby
Götz Otto
Udo Kier
Metai2012
Žanraskomedija, mokslinė fantastika
Trukmė93 min.
Kalbaanglų, vokiečių
IMDb įrašas

Geležinis dangus (angl. Iron Sky) – 2012 m. Suomijos-Vokietijos-Australijos mokslinės fantastikos komedija, vaizduojanti nacių, po karo pasislėpusių Mėnulyje, bandymą užkariauti Žemę. Filmą režisavo suomių režisierius Timo Vuorensola.

Muziką filmui sukūrė slovėnų industrinės muzikos grupė „Laibach“.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

2018 m. amerikiečių astronautai išsilaipina tamsiojoje Mėnulio pusėje. Čia jie atranda slaptą vokiečių nacių bazę, kurioje šie apsigyveno pralaimėję antrąjį pasaulinį karą. Vienas iš astronautų, Džeimsas Vašingtonas (juodaodis) paimamas į nelaisvę, ten su juo atliekami bandymai (paverčiamas baltuoju). Daktaras Richteris atranda, kad Vašingtono išmanusis telefonas galingesnis už visus jų kompiuterius ir yra pajėgus valdyti nacių karo mašiną – Götterdämmerung. Tačiau telefono baterija nusenka, todėl naujuoju fiureriu siekiantis tapti Klausas Adleris kartu su Vašingtonu keliauja į Žemę gauti naujų telefonų. Kartu su jais paslapčia keliauja ir Adlerio mylimoji, teralogė Renata.

Tuo tarpu JAV prezidentė (vaizduojama labai panaši į Sarą Palin) visais būdais siekia būti perrinkta antrai kadencijai, tačiau jos rinkimų kampanijos vadovė Vivian nebeturi jokių idėjų. Tačiau sutikusi nacius paverčia juos rinkiminės kampanijos dalimi, o Adleris taip siekia savo plano tapti nauju fiureriu. Tą nujausdamas, esamas fiureris Kortcflaišas pasiunčia kosminį laivyną į Žemę, bet yra nužudomas Adlerio. Nacių skraidančios lėkštės atakuoja Žemę, bet jas sunaikina Vivian valdomas JAV kosminis laivas USS George W. Bush. Adleris grįžta į Mėnulį ir pakelia Götterdämmerung. Tuo tarpu nacionalsocializmu nusivylusi Renata su Vašingtonu bando jiems sutrukdyti. Jie nužudo Adlerį ir atjungia mašinos kompiuterį, todėl šis rėžiasi į Mėnulį.

JTO saugumo taryba džiaugiasi sėkme, tačiau JAV pareiškus pretenzijas į ten rastus helio-3 telkinius, kyla trečiasis pasaulinis karas.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Julia Dietze – Renate Richter
  • Götz Otto – Klaus Adler
  • Christopher Kirby – James Washington
  • Tilo Prückner – Doktor Richter
  • Udo Kier – Wolfgang Kortzfleisch
  • Peta Sergeant – Vivian Wagner
  • Stephanie Paul – JAV prezidentė