Gauruotoji unkarija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Uncaria tomentosa
Vilkakora (Uncaria tomentosa)
Vilkakora (Uncaria tomentosa)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Notreliažiedžiai
( Lamiidae)
Šeima: Raudiniai
( Rubiaceae)
Gentis: Uncaria
( Uncaria)
Rūšis: Gauruotoji unkarija
( Uncaria tomentosa)

Gauruotoji unkarija dar žinoma kaip vilkakora (Uncaria tomentosa) – raudinių (Rubiaceae) šeimos, Uncaria genties žieduotoji liana, kuri auga drėgnuose Centrinės ir Pietų Amerikos miškuose: Gvatemaloje, Peru ir Venesueloje. Indėnai vadina ją vilcacora, ispanai – „katės nagu“ (uña de gato).

Naudojimas liaudies medicinoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Uncaria šeimai priklauso daugiau nei 34 rūšių augalai, kurių cheminė sudėtis labai skirtinga. Alkaloidų aptinkama nuo 0,03 iki 3,0 proc. Vaistinių medžiagų (triterpenų, indolinių alkaloidų ir raugų) kiekis priklauso nuo temperatūros ir kitų išorės veiksnių.

Lianos žievę indėnų gydytojai vartoja jau ne vieną šimtą metų. Spėjama, kad Uncaria tomentosa galima gydyti onkologinius susirgimus, ir alternatyvios medicinos mėgėjai ją laiko ypatinga priešvėžine priemone, priskirdami klasikinei onkologinių ligų terapijai.

Yra atlikta nemažai cheminės sudėties tyrimų (greta kitų ir Rusijos Medicinos Mokslų Akdemijos Maskvos N. N. Blochino Onkologijos Centre), rodančių kad lianoje esančios medžiagos turi medicinos požiūriu vertingų savybių. Alkaloidai gali padidinti fagocitų skaičių nuo 10 iki 20 proc., o glikozidai stabdo įvairių virusų dauginimąsi. Kai kurios Uncaria tomentosa sudėtyje esančios medžiagos neleidžia ląstelėms piktybėti, kitos stabdo jų nekontroliuojamą dauginimąsi.

Tačiau gauti rezultatai nėra pakankami įrodyti, kad Uncaria tomentosa preparatais galima gydyti onkologines ligas. Taip pat rekomenduojama vilkakoros vengti žmonėms, kuriems atlikta transplantacija ar išsivystę autoimuniniai sutrikimai, nes vaistažolė stimuliuoja imuninę sistemą. Vilkakoros ekstrakto negalima vartoti kartu su antihipertenziniais vaistais.

Europoje jokie iš Uncaria tomentosa pagaminti medikamentai nėra įregistruoti. Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados vaistų rinkose yra daugiau nei 50 įvairių šio augalo preparatų, tačiau jie vadinami maisto papildais. Lianoje yra nuodingų alkaloidų, todėl jos dalys negali būti vartojamos kaip maistas.