Gamelanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gamelanas
Nematerialusis pasaulio paveldas

Javiečių gamelanas
Vieta Indonezijos vėliava Indonezija
Regionas** APA
Įrašas 2021
Nuorodos
Nuoroda
Vikiteka: GamelanasVikiteka
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Gamelanas (indonez. Gamelan) – tradicinis muzikinis ansamblis, kilęs iš Javos ir Balio salų Indonezijoje, dabar populiarus visame Malajų salyne. Pagrindiniai gamelano instrumentai yra įvairūs mušamieji metalofonai, ksilofonai, gongai (gambangas, genderas, saronas, slentemas, bonangas, kedangas). Taip pat į ansamblį įeina ir styginiai bei pučiamieji instrumentai – rebabas, sulingas, kečapis, celempungas ir kt., kartais panaudojamas ir vokalas. Iš viso gamelaną sudaro tarp 10 ir 25 instrumentų.

Gamelano garsas polifoninis, dažnai pasitelkiama improvizacija. Gamelanas tradiciškai groja balete, teatro vaidinimuose (ypač lėlių teatre vajange), šokių festivalių metu, per šventes, ceremonijas. Paprastai gamelano kolektyvai būdavo kilę iš to paties kaimo, bet nuo XX a. pradėti kurti akademiniai gamelano kolektyvai.

Gamelano muzika kildinama dar iš ikibudistinio Javos laikotarpio. Gamelano bareljefai pavaizduoti ant VIII a. Borobuduro šventyklos. Labiausiai suklestėjo Madžapahito laikotarpiu (XIII–XVI a.).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]