Galeonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ispanų galeonas

Galeonas – didelis, daugiadenis burinis laivas, XVIXVIII a. naudotas karo ir prekybos tikslais. Būdavo ginkluotas patrankomis.

Galeonus imta naudoti tolimoms vandenynų kelionėms. Jie išsivystė iš karavelių ir karakų. Galeonai buvo stabilesni, greitesni ir manevringesni. Nuo ankstesnių laivų skyrėsi tuo, kad buvo ilgesni, žemesni ir tiesesni. Galeonų bortai buvo tiesūs. Priekinėje dalyje buvo galjunas.

Galeonai buvo statomi iš ąžuolo ir kitos tvirtos medienos, rangautas – iš pušies. Burės buvo tvirtinamos prie 3–5 stiebų. Priekinės burės buvo keturkampės (rėjinės), paskutinė – trikampė (lotyniškoji burė).

Šie laivai būdavo labai puošnūs. Dailidės stengdavosi medžio drožiniais kuo daugiau užpildyti tuščias plokštumas. Ypatingai puošnus būdavo laivagalis, nes jis mažiausiai nukentėdavo per susišaudymus. Dėl tos pačios priežasties svarbūs keleiviai kelionės metu gyvendavo būtent čia. Kai kuriuose galeonuose, pabodus sėdėti labai aukštai virš vandens iškilusiose kajutėse, jie galėdavo pasivaikščioti po balkonėlius.