Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis
Gimė 1929 m. sausio 31 d.
Lietuva Kaunas
Mirė 2017 m. gruodžio 10 d. (88 metai)
Australija Melburnas
Palaidotas (-a) Petrašiūnų kapinės
Tėvai Vytautas Landsbergis-Žemkalnis
Motina Ona Jablonskytė-Landsbergienė
Sutuoktinis (-ė) Danutė Butkevičiūtė
Vaikai Gabrielius, Venta
Veikla Australijos lietuvių radijo ir spaudos darbuotojas
Alma mater Vilniaus universitetas

Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis (1929 m. sausio 31 d. Kaune2017 m. gruodžio 10 d. Melburne) – Australijos lietuvių radijo ir spaudos darbuotojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tėvas inžinierius architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, motina kalbininko Jono Jablonskio duktė Ona, brolis Vytautas Landsbergis.

Mokėsi „Aušros“ berniukų gimnazijoje Kaune, Vokietijoje baigė Eichšteto-Rebdorfo lietuvių gimnaziją. 1944 m. su Voldemaru Adamkavičiumi ir Liūtu Griniumi leido ir redagavo pogrindinį laikraštį „Jaunime, budėk!“ Buvo gestapo areštuotas ir iki 1945 m. kalintas Vokietijoje. Apie savo išgyvenimus aprašė atsiminimuose "Lietuviai Gestapo kalėjimuose", kurie 1946 m. buvo dalimis spausdinami Augsburge (Vokietijoje) leistame lietuvių laikraštyje "Žiburiai". Iki 1948 m. gyvendamas Vokietijoje bendradarbiavo lietuviškuose laikraščiuose.

1948 m. išvyko į Australiją. Australijos lietuvių kultūros fondo vienas steigėjų. Paskelbė rašinių vietos lietuvių laikraščiuose „Australijos lietuvis“, „Mūsų pastogė“, „Tėviškės aidai“, „Baltic News“, kitur leidžiamuose lietuvių leidiniuose „Europos lietuvis“, „Tėviškės žiburiai“, „Pasaulio lietuvis“, „Lietuvos aidas“, „Lithuanian Weekly“.

1974 m. su kitais Melburno radijo stotyje „3ZZ“ pradėjo rengti lietuviškas laidas, buvo jų prodiuseris, pranešėjas. Nuo 1975 m. Australijos SBS radijo lietuviškų laidų rengėjas; 19791994 m. jų vadovas. Priklausė Australijos žurnalistų sąjungai.[1] 19982009 m. Australijos lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje.

Gabrieliaus Žemkalnio-Landsbergio ir jo žmonos Danutės Landsbergienės palaikai, parvežti iš Australijos, 2019 m. rugpjūčio 3 d. perlaidoti Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Žurnalistikos enciklopedija. – Vilnius: Pradai, 1997. – 581 psl.