Gabriel Fahrenheit

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gabriel Fahrenheit

Gabrielis Danielis Farenheitas (vok. Daniel Gabriel Fahrenheit, 1686 m. gegužės 24 d. Gdanske1736 m. rugsėjo 16 d.) – vokiečių fizikas ir inžinierius, 1714 m. pirmasis pagaminęs gyvsidabrio termometrus.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1686 m. gegužės 24 d. Gdanske vokiečių pirklio šeimoje. Tėvai dėl apsinuodijimo grybais anksti mirė. Dirbo pas pirklį Amsterdame. Anksti pradėjo domėtis moksliniais ekperimentais. 1709 m. D. G. Farenheitas pagamino šiuolaikinės formos termometrą, naudojantį alkoholį, o vėliau termometrams panaudojo gyvsidabrį. Jis 1724 m. sudarė Farenheito skalę, kuri buvo plačiai naudojama Europoje iki Celsijaus skalės įvedimo, o šiuo metu plačiai naudojama tik kai kuriose šalyse (daugiausia JAV, Jamaikoje, Belize, Bahamuose). Farenheito skalėje 0 °F yra vandens ir drusko mišinio užšalimo temperatūra, 32 °F ledo tirpimo taškas, o 98 °F – sveiko žmogaus kūno temperatūra. 1724 m. tapo Londono Karališkosios draugijos nariu. Jo pavarde buvo pavadintas ir temperatūros matavimo vienetas – Farenheito laipsnis. Buvo įrengęs dirbtuves, kuriose gaminti termometrai, areometrai, barometrai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Fahrenheit Daniel Gabriel (Danielis Gabrielis Farenheitas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 740 psl.