Gėjų mafija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gėjų mafija arba Aksominė mafija (angl. Velvet mafia) – tariamai egzistuojanti įtakingų gėjų grupė, aktyviai veikianti homoseksualų labui prieš linkusius žmones.

Termino kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sąvoka aksominė mafija pirmą kartą panaudota rašytojo Stephen Gaines XX a. aštuntajame dešimtmetyje, šiuo terminu jis apibūdino „įtakingų gėjų grupę, susirinkusią Studio 54“. Pasak jo, į šią „mafiją“ įeina tokios asmenybės, kaip Calvin Klein, Andy Warhol ir Jann Wenner. Tuo metu terminas turėjo tik perkeltinę prasmę, apibūdino socialiai įtakingų gėjų kliką, o ne organizuotą nusikalstamą grupuotę, sudarytą iš gėjų.

Michael Ovitz skandalas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po kurio laiko vietoje aksominės mafijos pradėta naudoti gėjų mafija, o populiarumą ši sąvoka įgijo po straipsnio žurnale „Spy“ 1995 m.

Dar labiau terminas išgarsėjo po 2002 m. „Vanity Fair“ žurnale išspausdinto interviu su Holivudo talentų agentu Michael Ovitz. Jis teigė, kad patiria spaudimą iš organizuotos gėjų grupės, kuri nori užtikrinti, kad Ovitzas daugiau niekada nebedirbtų Holivude. Kaip konkrečius gėjų mafijos atstovus, sudariusius sąmokslą nutraukti jo karjerą, Ovitzas įvardijo „Universal Studios“ prezidentą Ronald Meyer ir buvusį „The Walt Disney Company“ prezidentą Michael Eisner bei kitus.

Populiariojoje kultūroje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienoje NBC televizijos situacijų komedijos „Will & Grace“ serijoje buvo pavaizduota tariama gėjų mafija, kurios bosas buvo dainininkas Eltonas Džonas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]