Fukuryu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Naro apranga

Fukuryu (jap. triuškinantys drakonai) buvo Japonijos Antrojo pasaulinio karo laikų narai – mirtininkai.

Fukuryu buvo ginkluotas 10 kg užtaisu, pritvirtintu prie 5 metrų ilgio bambukinės karties. Naro užduotis buvo nueiti po vandeniu iki palyginus sekliuose vandenyse esančio laivo, kurio dugną galima pasiekti kartimi, ir trenkti į jį užtaisu. Šansai nuskandinti laivą buvo realūs, tačiau narui irgi nebuvo šansų išsigelbėti. Visgi užtaisas buvo apskaičiuotas taip, jog nenukentėtų kiti atakoje dalyvaujantys narai, jei jie yra toliau nei už maždaug 40 metrų.

Kad galėtų pasinerti, narai turėdavo apie 9 kg švininio balasto. Jis turėjo du 150 barų slėgio suspausto oro balionus ir galėjo po vandeniu eiti (5–7 metrų gylyje) net iki 8[1] valandų. Kiekvienas naras buvo aprūpintas žibintu, kompasu, gylmačiu ir Japonijos vėliava[1], nors šios, matyt, po vandeniu neimdavo.

Šie narai turėjo dalyvauti pačios Japonijos teritorijos gynyboje nuo amerikiečių kareivių išlaipinimo į Japonijos sausumą. Kadangi karas baigėsi be šios atakos, fukuryu taip ir nedalyvavo jokiose kautynėse. Tačiau keli narai žuvo per treniruotes.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 USNTMJ S-91(N), Seite 7