Freddie Mac

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac)
FormaVyriausybės remiama įmonė ir atviroji akcinė bendrovė
PramonėHipoteka
Įkurta1970 m.
Centrinė būstinėVirginija, JAV

Freddie Mac – JAV Vyriausybės remiama įmonė, įsteigta 1970 m., siekiant paskatinti antrinės būsto paskolų rinkos plėtrą JAV. Pagal formą - atviroji akcinė bendrovė; hipotekos bankas.

Kartu su kitomis JAV Vyriausybės remiamomis įmonėmis „Freddie Mac“ superka būsto paskolas antrinėje rinkoje, sugrupuoja kapitalą ir paskui parduoda tai, kaip hipotekos vertybinius popierius paprastiems investuotojams. Antrinė būsto paskolų rinka padidina laisvų pinigų pasiūlą skirtą būsto paskoloms, o tai savo ruožtu suteikia galimybę bankams suteikti paskolas ir įsigyti būstus didesniam klientų kiekiui.

Verslo modelis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Freddie Mac“ užsidirba pinigus apmokestindama išduodamas garantijas paskoloms, kurias įsigijo ir pavertė hipotekos pavidalo vertybiniais popieriais. „Freddie Mac“ klientai už užmokestį mainais perleidžia „Freddie“ Mac bendrovei būsto paskolų riziką. „Freddie Mac“ garantuoja, jog esama paskola ir palūkanos susietos su tais vertybiniais popieriais bus sugrąžinti, nepaisant to ar skolininkas įvykdys savo finansinius įsipareigojimus, ar ne.