Frankenšteino monstras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Panašias reikšmes žr. straipsnyje Frankenšteinas
Vienas iš Frankenšteino monstro atvaizdų

Frankenšteino monstras' (angl. Frankenstein's monster) – žymios XIX a. anglų rašytojos Mary Shelley siaubo romano „Frankenšteinas“, išleisto 1818 m., vienas iš pagrindinių personažų. Populiariojoje kultūroje labai dažnai klaidingai tapatinamas su pačiu Viktoru Frankenšteinu, vadinamas jo vardu. Tuo tarpu romane pagrindinis herojus mokslininkas Frankenšteinas jam nesuteikia jokio vardo, pavadina paprasčiausiai „Būtybe“ („The Creature“) ar paniekinančiais demono, monstro ir panašiais vardais.

Būtybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kultinį monstrą įkūnijo aktorius Boris Karloff

Romane Viktoro Frankenšteino monstras sukuriamas iš negyvos materijos, surenkant naujo, didelio žmogaus kūną iš lavonų įvairių dalių. Su dideliu entuziazmu kūrėjas būtybę padaro gyvą. Deja, atgijęs padaras tampa pabaisa. Frankenšteiną kamuoja baimė sutikti savo rankomis sukurtą šlykštų padarą. Monstras, nekęsdamas žmonių, keršija žudydamas mokslininko artimuosius, galiausiai nužudo ir savo paties kūrėją. Romane plėtojamas šios būtybės ir jos sukūrėjo konfliktas – mokslininko atsakomybės už savo atradimus simbolis.

Palikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir kūrėjas Frankenšteinas, taip ir jo monstras populiariojoje kultūroje yra įsitvirtinę, kaip kultiniai personažai. Monstras įgijęs daugelį savo personažo interpretacijų įvairiose srityse: literatūroje, komiksuose, žaidimuose, kine. Su jo vardu siejamos atskiros vietos, pvz., laikoma, kad Frankenšteino prototipu rašytoja M. Shelley paėmė vokiečių alchemiką Johaną Dipelį, gimusį vadinamojoje Frankenšteino pilyje (vok. Burg Frankenstein).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]