Fosforinė bronza

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apie 1940 m. atlietas fosforinės bronzos JAV karo laivo sraigtas.

Fosforinė bronza (angl. phosphor bronze, kartais phos bronze) – bronza, kurioje yra 3,5-10% alavo ir iki 1% fosforo. Fosforas pridedamas lydymo metu kaip deoksiduojantis priedas.

Fosforinė bronza žinoma kaip tąsus, tvirtas lydinys su mažu trinties koeficientu bei smulkiakristale struktūra. Fosforo priedas taip pat pagerina metalo lydalo takumą, o kartu – ir liejamumą bei mechanines savybes.

Pramoninis naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš fosforinės bronzos gaminami spyruoklės, varžtai ir kiti įtaisai, kuriems svarbūs atsparumas nuovargiui, dilimui bei cheminei korozijai (pvz., jūrinių laivų sraigtams gaminti). Iš lydinio gaminami ir dantų protezai tilteliai.

Dėl gerų fizikinių savybių, elektrinio laidumo ir nedidelės kainos iš fosforinės bronzos gamina apvalaus, kvadratinio, plokščio ir kitokios formos skerspjūvio vielą, naudojamą spyruoklių ir elektrinių kontaktų gamyboje, kur nėra reikalo naudoti berilinę bronzą.[1]

Fosforinė bronza (94,8% vario, 5% alavo, 0,2% fosforo) naudojama kriotechnikoje. Čia ji tinka dėl pakankamai didelio elektrinio laidumo ir mažo šiluminio laidumo, nes ši savybių kombinacija užtikriną gerą įrangos veikimą labai žemose temperatūrose neišskiriant papildomos šilumos.[2]

Naudoto branduolinio kuro saugyklos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

CuOFP kapsulė, naudojama kaip išorinė pakuotė šalinamam naudotam branduoliniam kurui.

Bedeguonis varis su legiruojančiu fosforu (CuOFP lydinys) geriau atlaiko oksiduojančią aplinką. Todėl iš šio lydinio gamina storus korozijai atsparius futliarus, į kuriuos pakuojamas panaudotas branduolinis kuras ir po to šalinamas į saugyklas žemės gelmėse.

Muzikos instrumentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tenorinis ir sopraninis saksofonai iš fosforinės bronzos
Akustinės gitaros styga, apvyta fosforinės bronzos vielele

Fosforinė bronza naudojama kai kai kuriems pučiamiesiems instrumentams gaminti, pvz., altinis saksofonas A992, gaminamas kompanijos Yanagisawa Wind Instruments|Yanagisawa.[3] Saksofonai iš fosforinės bronzos sunkesni nei pagaminti iš žalvario, nes turi daugiau vario, kuris tankesnis už cinką. Fosforinės bronzos saksofonai būna rausvai oranžinio atspalvio ir tuo skiriasi nuo geltonai auksinių lakuotų žalvarinių instrumentų. Instrumentai iš fosforinės bronzos ne tik patvaresni, bet ir šiek tiek skiriasi tonu[4] nuo įprastinio žalvario instrumentų. Pavyzdžiui, Yanagisawa kompanijos fosforinės bronzos altinis ir tenorinis saksofonai A992 ir T992[5] skamba atskiriamai sodriau negu atitinkami lygiai tos pačios konstrukcijos žalvariniai altinis ir tenorinis saksofonai A991 ir T991[6]. Instrumento tono atspalvį veikia ir kiti veiksniai (pvz., pūstuko konstrukcija, asmeniniai pūtiko ypatumai).[7][8]

Fosforinę bronzą kartais naudoja ir variniams pučiamiesiems instrumentams (pvz., fliugelhornams), kai kuriems mušamiesiems (lėkštės, styginiai būgneliai). Kai kurių styginių instrumentų (akustinė gitara, mandolina, smuikas) metalinės stygos apvejamos šio lydinio vielyte. Kai kurių lūpinių armonikėlių liežuvėliai irgi gaminami iš fosforinės bronzos. Tokias armonikėles gamina Suzuki Musical Instrument Corporation.[9]

Fosforinės bronzos variantai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fosforinėje bronzoje didinant fosforo kiekį susidaro labai kietas junginys Cu3P (vario fosfidas), dėl ko bronza tampa trapi. Toks bronzos variantas mažai kam naudojamas.

Apie 2001 m. kompanija Olin Corporation sukūrė fosforinei bronzai artimą lydinį[10], kurį sudaro:

Šis lydinys buvo sukurtas naudoti elektrinių ir elektroninių kontaktų ir sujungimo įtaisų gamyboje. Metalurgijos požiūriu šis lydinys yra ne fosforinė bronza, o geležimi legiruotas alavinis žalvaris.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Little Falls Alloys“. Suarchyvuotas originalas 2008-10-11. Nuoroda tikrinta 2009-05-08.
  2. „LakeShore“. Suarchyvuotas originalas 2011-05-03. Nuoroda tikrinta 2011-12-23.
  3. „Yanagisawa 992 (bronze) alto saxophone review“. Shwoodwind.co.uk. 2004-05-24. Nuoroda tikrinta 2010-03-20.
  4. „Saxophone Comparisons“. Petethomas.co.uk. Nuoroda tikrinta 2010-03-20.
  5. Isonishi. „YANAGISAWA Tenor Saxophone T-992“. Yanagisawasax.co.jp. Suarchyvuotas originalas 2014-12-03. Nuoroda tikrinta 2010-03-20.
  6. Isonishi. „YANAGISAWA Tenor Saxophone T-991“. Yanagisawasax.co.jp. Suarchyvuotas originalas 2013-02-18. Nuoroda tikrinta 2010-03-20.
  7. „Jazz & Blues Saxophone FAQs“. Nuoroda tikrinta 2007-05-07.
  8. „How Brass Instruments are Built“. Acoustical Society of America. Suarchyvuotas originalas 2009-02-26. Nuoroda tikrinta 2007-05-07.
  9. http://www.suzukiharmonica.com/
  10. „Innovations: Phosphor Bronze: Teaching an Old Dog New Tricks“. Copper.org. Nuoroda tikrinta 2010-03-20.