Formulės 1 administracija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Stefano Domenicali – Formulės 1 grupės vadovas.

Formulės 1 administracija (taip pat vadinama Formulės 1 Grupė, angl. Formula One Group) – įvairių kompanijų grupė, kuri atsakinga už FIA organizuojamą Formulės 1 čempionato populiarinimą bei rūpinimąsi Formulės 1 komercinėmis teisėmis.[1] Iki 2016 m. ši grupė priklausė Džersyje įsikūrusiai kompanijai „Delta Topco“ (70% komercinių teisių) ir JAV bankui JPMorgan Chase (kuris turi apie 20% teisių). Likusios akcijos priklausė Bernie Ecclestone ir jo šeimai bei jų įkurtoms smulkioms finansinėms įmonėms.

2016 m. rugsėjo 8 d. „Delta Topco“ kompaniją ir visas jos akcijas Formulės 1 valdyme už 4,4 milijardus JAV dolerių nusipirko JAV žiniasklaidos kompanija „Liberty Media“.[2]

Formulės 1 grupės dukterinės įmonės yra „Formula One Management“ (FOM), „Formula One Administration“ (FOA) ir „Formula One Licensing BV“.

2020 m. naujuoju grupės vadovu buvo paskirtas buvęs „Ferrari“ vadovas Stefano Domenicali.[3]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1974 m. buvo sukurta FOCA (Formulės 1 konstruktorių asociacija) norint padidinti komercinę lenktynių sėkmę. 1978 m. šios organizacijos vadovu tapo B. Ecclestone, kuris kovojo su FISA (automobilių sporto federacija) dėl komercinių Formulės 1 teisių valdymo. Norint pasiekti suistarimą 1981 m. buvo pasirašyta Konkordo sutartis, kuri leido FOCA organizacijai vadovauti TV transliacijų ir pajamų skirstymui.

1987 m., kai pasibaigė pirmoji Konkordo sutartis, B. Ecclestone įkūrė FOPA (Formulės 1 rėmimo ir administracijos organizaciją), kuri rūpinosi TV teisių komandų rūpimais klausimais. Vėliau ši organizacija tapo „Formula One Management“. Už TV transliacijas ji gavo 49% pajamų, 1% atiteko komandoms, o likusi 50% dalis – FIA.

1995 m. FIA nuatrė visas komercines teises perleisti FOA (kurią valdė FOM) ateinantiems 14 metų, o už tai gauti kasmetinį mokestį.

Šiuo metu Formulės 1 Grupė turi kelias dukterines bendroves, kurios kontroliuoja įvairius vadybos, komercijos ir kitus Formulės 1 klausimus.

Visos komercinės šio sporto teisės priklauso „Formula One World Championship Ltd“ (FOWC), kuriai jos buvo perleistos 2011 m. iš įmonės, kuriai ji priklauso – „Formula One Administration“. FOWC, kaip komercinių teisių valdytoja, derasi dėl kontraktų sąlygų su lenktynių rengėjais, organizuoja TV transliacijų kontraktus ir gauna visas licencijavimo pajamas iš Formulės 1 ženklų naudojimo. Tuo tarpu „Formula One Licensing BV“ (Olandijoje registruota kompanija) yra dukterinė „Formula One Group“ įmonė, kuri valdo visas teises susijusias su Formulės 1 ženklais – logotipu, žodžiais „Formula 1“, „Formula One“, „F1“ ir vaizdo klipu, pasirodančiu TV transliacijose prieš kiekvienas lenktynes.

Visas šias grupe valdo FOM kompanija.[4] Būtent ji suformuoja sezono tvarkaraštį, apmoka komandoms tenkančią dalį (50% nuo TV transliacijų pajamų) ir piniginius prizus po sezono. FOM taip pat aprūpina komandas visa reikiama įranga ir personalu joms keliaujant į lenktynes, vykstančias ne Europoje.[5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. REGULATION (EC) No 139/2004
  2. Liberty Media Seeks New Formula 1 Fans as TV Audiences Fall
  3. „Stefano Domenicali: Ex-Ferrari boss to head Formula 1“. 22 September 2020.
  4. Bernie’s company reshuffle
  5. Grand prix, grand prizes