Fondų valdytojas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Fondų valdytojas (Fund manager) – investicinius fondus ir juose sutelktas lėšas valdantis investicijų bendrovės finansininkas, investuojantis jas pagal fondo strategiją.

Fondų valdytojas yra investuotojas profesionalas, puikus finansų analitikas, gebantis tinkamai nukreipti finansinius srautus tokia linkme, kad jie atneštų kiek įmanoma didesnę grąžą ar bent jau esmingai nenuvertėtų, esant ekonomikos svyravimams, krizėms, infliacijai bei kitiems veiksniams, prisidedančius prie turto vertės mažėjimo.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo fondų valdytojo veiklos priklauso investicinių fondų sėkmė bei nesėkmės. Tai viena tokių profesijų finansų rinkoje, kai reikalaujama ne tik puikių investicinės veiklos žinių, bet ir solidžios patirties ypač vertybinių popierių rinkoje. Fondų valdytojui keliami tokio pat pobūdžio reikalavimai, tik šiuo atveju atitinkamos žinios bei gebėjimai būtini ne finansų specialistams, bet taip pat reikia kapitalo rinkos, vertybinių popierių išmanymo, investicinės veiklos įvairiose srityse.

Būtina žaibiška reakcija, puiki orientacija, atsakingumas, savarankiškumas bei didelė patirtis finansų, investavimo veikloje. Kiekvieną dieną fondų valdytojas analizuoja pačią įvairiausią ekonominę informaciją, bendradarbiauja su bendrovės finansų analitikais ir kitais ekspertais, be kurių pagalbos tokia veikla iš esmės vieno asmens pastangomis beveik neįsivaizduojama.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje šiuo metu dar tik formuojasi pirmoji fondų valdytojų karta, kadangi anksčiau dėl ekonominės santvarkos ypatumų nebuvo sąlygų plėtotis investicinių paslaugų sektoriui, todėl finansų srityje veikla buvo ribojama. Investicinius fondus turi Lietuvos bankai kaip SEB Vilniaus bankas, NordB, Hansabankas, taip pat finansų maklerio įmonės Finasta bei Jūsų tarpininkas, investicijų valdymo įmonės kaip Dovre Forvaltning, UAB bei kitos.

Kvalifikaciniai vardai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dalis fondų valdytojų nuolat kelia kvalifikaciją, podiplominių studijų metu stažuojasi bei gilinasi į finansų pasaulio subtilybes. Kaip ir finansų analitikų atveju gali būti laikomi baigiamieji egzaminai ir išlaikiusiems suteikiamas vardas:

  1. Atestuotas finansų analitikas (CFA); CFA vardą suteikia CFA institutas
  2. Certified International Investment Analyst (CIIA)
  3. Certified EFFAS Financial Analyst (CEFA)
  4. Financial Risk Manager (FRM), vardą suteikia Global Association of Risk Professionals (GARP)
  5. Investmentanalyst (DVFA), vardą suteikia Deutsche Vereinigung für Finanzanalyse und Asset Management (DVFA).

2006 m. Lietuvoje dirbo mažiausiai 20 asmenų, turinčių CFA vardą.

2006 m. Lietuvoje buvo tik vienas fondų valdytojas, turintis FRM kvalifikaciją (Vitalijus Šostak, CFA, FRM; SEB VB investicijų valdymas; jam pirmajam Baltijos šalyse suteiktas FRM vardas).

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Finansų patarėjas, finansų analitikas, investuotojas.