Folklandinė lapė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Folklando vilkas)
Dusicyon australis
Folklandinė lapė (Dusicyon australis)
Folklandinė lapė (Dusicyon australis)
Apsaugos būklė

Išnykę (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Šeima: Šuniniai
( Canidae)
Gentis: Folklandinės lapės
( Dusicyon)
Rūšis: Folklandinė lapė
( Dusicyon australis)
Binomas
Dusicyon australis
Kerr, 1792
Folklando salos
Folklando salos

Folklandinė lapė (Dusicyon australis), kartais folklandinis vilkas (angl. Falkland Islands Wolf) – išnykęs šuninių (Canidae) šeimos Pietų Amerikos lapių genties žinduolis. Buvo vienintelis vietinis sausumos žinduolis Folklando salose. Gyveno tiek Rytinėje saloje, tiek Vakarinėje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą atrastas 1690 m. Džono Strongo (John Strong) ekspedicijos metu. Strongas vieną gyvūną net pasiėmė į laivą ir keletą mėnesių augino, bet pakeliui į Europą, išsigandusi patrankos šūvio, lapė iššoko už borto.[2]

1833 m. salas aplankė anglų gamtininkas ir keliautojas Čarlzas Darvinas. Jis folklandinei lapei davė Canis antarcticus pavadinimą. Darvino ekspedicijos metu gyvūnas Rytų Folklando saloje buvo jau retas, o vakarinėje saloje sparčiai nyko.

Lapes medžiojo dėl kailių. Nuo 1860 m. pradėję keltis škotų avių augintojai lapes nuodijo baimindamiesi, kad jie gali kelti grėsmę jų auginamoms avims. Salose nebuvo jokių miškų, kuriuose galėtų gyvūnai pasislėpti. Taip pat lapės nejuto jokios baimės žmonėms, jas lengvai buvo galima prisivilioti.

Paskutinė folklandinė lapė, manoma, buvo sumedžiota 1876 m.

Panašūs straipsniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Drontas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Dusicyon australis“. IUCN Red list. Suarchyvuotas originalas 2011-09-21. Nuoroda tikrinta 2011-10-27.
  2. „The First Sighting“. Falkland Islands Museum and National Trust. Suarchyvuotas originalas 2012-04-02. Nuoroda tikrinta 2011-10-28.