Flensburgas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Flensburgas
vok. Flensburg
      
Krantinė ir Šv. Marijos bažnyčia
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Vokietijos vėliava Vokietija
Žemė Šlėzvigas-Holšteinas Šlėzvigas-Holšteinas
Gyventojų (2011) 89 357
Plotas 56,3 km²
Tankumas (2011) 1 587 žm./km²
Altitudė 12 m
Vikiteka Flensburgas

Flensburgas (vok. Flensburg, dan. Flensborg) – miestas Vokietijos šiaurėje, Šlėzvigo-Holšteino žemėje, Pietų Šlėzvigo geografiniame regione, prie Danijos sienos ir Baltijos jūrai priklausančio Flensburgo fjordo. Čia prasideda visą Vokietiją kertantis 7-asis autobanas (maršruto E45 dalis), yra geležinkelio mazgas, jūrų uostas. Laivų statybos, mašinų ir įrengimų gamybos, tekstilės (apatinio trikotažo), maisto (romo, alaus ir kt.) pramonė. Veikia universitetas, yra keli teatrai ir muziejai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XIII a. Flensburgą įkūrė danai, netrukus čia apsigyveno ir vokiečių pirkliai. 1284 m. suteiktas miesto statusas, Flensburgas tapo vienu svarbiausių Šlėzvigo kunigaikštystės miestų. Jis buvo Hanzos lygos nariu. Viduramžiais Flensburgas buvo svarbiu silkių žvejybos ir apdorojimo centru. XVI a. uosto reikšmė ypač išaugo, vėliau Flensburgas buvo svarbiu prekybos romu centru. XIX a. prasidėjus industrializacijai miestą pranoko Hamburgas ir Kopenhaga.

1920 m. referendumu miesto gyventojai pasirinko prisijungti prie Vokietijos (toliau į šiaurę esančios žemės prisijungė prie Danijos). 1945 m. Flensburgas buvo paskutine Nacių Vokietijos sostine – po Hitlerio mirties šalies vadovu paskirtas Karlas Dionicas iš atakuojamo Berlyno išsikėlė į Flensburgą (sudarytas Flensburgo kabinetas), tačiau po kelių savaičių miestas užimtas britų.