Final Fantasy VII

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Final Fantasy VII
Kūrėjas Square
Leidėjas Sony Computer Entertainment
Eidos Interactive
Square Enix
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1997 m. rugpjūčio 1 d. (PlayStation)
Žanras (-ai) Fantastinis, RPG
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai PEGI: 12+
Platforma PlayStation, Windows
Versija
Variklis
Platinimas {{{media}}}
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Final Fantasy VI
Kitos dalys Final Fantasy serija
Final Fantasy VII svetainė

Final Fantasy VII – 1997 m. kompiuterinis fantastinis vaidmenų žaidimas, 7-toji „Final Fantasy“ serijos pagrindinės žaidimų linijos dalis, kurią sukūrė Japonijos „Square“ žaidimų kompanija, išleido ir platino Playstation konsolėms „Sony Computer Entertainment“, PC versiją − „Eidos Interactive“ ir, vėliau, − „Square Enix“. „Final Fantasy VII“ pirmą kartą pristatytas 1997 m. rugpjūčio 1 d.[1] Playstation žaidimo konsolei, vėliau pasirodė žaidimo versija, skirta PC Windows sistemoms. 2012 m. paruošta perdaryta („Remake“) versija PC Windows sistemoms su menkais pakeitimais. Žaidimas nuo 2009 m. yra pasiekiamas „Playstation Network“ tinklu.

„Final Fantasy VII“ įvairiuose geriausių žaidimų rinkimuose vertinamas vienu geriausių visų laikų kompiuterinių žaidimų. „Final Fantasy VII“ buvo komerciškai sėkmingas, jo parduota 9,72 mln. kopijų vien Playstation platformai ir jis tapo vienu populiariausių žaidimų šiai žaidimų konsolei.[2] Žaidimų kūrėjai vėliau paruošė grupę žaidimų, filmų ir kitokios formos kūrinių įvairioms platformoms, kurie toliau vysto žaidimo priešistorės ir vėlesnius įvykius.

Leidimai[3][4][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Playstation platforma, 1997 m. rugsėjo 7 d. (JAV), spalio 2 d. (tarptautinis)
  • PC Windows platforma, 1998 m. liepos 24 d. (JAV)
  • Playstation Network“, 2009 m. balandžio 7 d. (tarptautinis)
  • PC Windows platforma, „Remake“ versija, atsisiuntimas internetu, 2012 m. gegužės 16 d. (tarptautinis)
  • Steam, 2013 m. liepos 4 d. (JAV)

Kūrėjai[5][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimas sukurtas „Square“ kompanijos (Japonija, vėliau „Square Enix“).

  • Prodiuseris − Hironobu Sakaguchi;
  • Režisierius − Yoshinori Kitase;
  • Muzika − Nobuo Uematsu;
  • Pagrindinis programuotojas − Ken Narita
  • Veikėjų dizainas ir kovos scenų apipavidalinimas − Tetsuya Nomura;
  • Meno direktorius − Yusuke Naora,

ir kiti.

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Final Fantasy VII“ yra vieno žaidėjo RPG žaidimas. Žaidimo veiksmas vyksta nežemiškoje planetoje (žaidime vadinama tiesiog Planeta, iš žaidimo papildymų žinomas planetos vardas − Gaia). Planetos pasaulis vaizduojamas apokaliptiniu, ultramoderniu, kuriame beveik visą valdžią planetoje kontroliuoja viena pasaulinė kompanija. Grupė žaidėjo valdomų herojų meta iššūkį kompanijos monopoliui. Žaidimo siužetinės linijos vaizduojamos daugelyje vaizdo intarpų.

Žaidime pirmąkart „Final Fantasy“ serijoje panaudoti 3D modeliai. Žaidimo aplinką galima suskirstyti į pagrindinius 3 „langus“. Herojams atkeliavus į „miestą“ arba gyvenvietę veiksmas vystomas valdant 3D modelius iš anksto generuotuose 2D vaizduose. Herojams patekus į „pasaulio“ langą veiksmas vyksta 3D aplinkoje. Herojams susitikus su priešininkais veiksmas persikelia į „kovos langą“, kuriame iš anksto generuotoje 2D vaizdų aplinkoje vyksta žaidėjo valdomų herojų kovos. Kovos scenos generuojamos automatiškai, nepriklausomai kokioje vietoje herojai juda „miesto“ ir „pasaulio“ languose. Kovos scenose vaizduojami detalesnės grafikos lygio herojų modeliai, kai „pasaulio“ ir „miesto“ languose valdomi supaprastinti, kampuoti modeliai.

Žaidimo kovos scena. Veikėjas − Cloud

Žaidimo kovos scenose dalyvauja daugiausia tik 3 herojai, jų visų veiksmai yra valdomi. Kovos eiga vykdoma per „Meniu“ langą, kuriame pasirenkamas herojaus atakos pobūdis (ataka ginklu, burtais, materija ar kovos būtybės iššaukimas, gynimosi poza ir pan.). Herojai ir priešininkai vienas kitą atakuoja paeiliui. Žaidimo pabaiga laikoma, kai kovos scenoje miršta visi herojai. Mirusį herojų galima „prikelti“ dar kovos eigoje burtais ar po kovos specialiomis prikėlimo porcijomis. Įveikus vieną žaidimo „kambarį“ ar etapą, herojų išnaudoti „gyvybės“ ir magiškų galių resursai atsistato į maksimalų lygį. Kuo daugiau priešininkų yra nugalimi, tuo labiau didėja herojaus „patirties lygis“, burtų galių, „gyvybės“ rezervai. Atitinkamai, žaidimo eigoje stiprėja priešininkai, kurių yra įvairių rūšių: nuo eilinių „Shinra Inc.“ kareivių iki įvairiausių pabaisų.

„Final Fantasy VII“ yra RPG žaidimas. Žaidėjas gali tobulinti valdomus herojus savo pasirinktomis ypatybėmis, ginklais ir pan., suteikdamas tik jiems būdingų galių ir pranašumų. Žaidimo aplinkoje valdomas tik vienas herojus, kuris reprezentuoja keletą herojų vienu metu. Kai kuriuose žaidimo taškuose galima pasirinkti iš esamų herojų, su kuriais toliau norima vystyti žaidimo eigą. „Pasaulio“ lange galima naudotis pasaulio žemėlapiu. Planetos pasaulį sudaro keletas žemynų, salų ir vandenynas. Žaidime po pasaulį galima judėti oro, vandens ir žemės specialiu, žaidimo eigoje įgyjamu transportu. Taip pat, su „Final Fantasy“ serijai būdingais Chocobo paukščiais. Žaidime nėra audio dialogų, tik muzikinis garso takelis. Dialogai tarp žaidimų veikėjų vaizduojami ekrane. Žaidėjas turi galimybę su įvairiais veikėjais juos tęsti arba nutraukti. Dialoguose galima sužinoti svarbios žaidimo siužeto informacijos, tačiau jie gali būti ir niekaip nesusiję su siužetu.

Žaidimo elementai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Shinra Inc. (kitas variantas Shin-Ra) − pasaulinė monopolinė Planetos energetikos kompanija. Specialių reaktorių pagalba ji pumpuoja ir perdirba Planetos materiją į Mako energiją, kurią naudoja pasaulio gyventojų poreikiams. Tačiau Planeta palaipsniui nyksta eikvojant jos materijos resursus. Kompanijos prezidentas vardu Shinra nužudomas žaidimo pradžioje. Postą perima jo sūnus Rufus.
  • Cetra arba ANCIENTS − paslaptinga protingų, panašių į žmogų, būtybių rasė, kuri yra išnykusi žaidimo veiksmo metu. Jų pėdsakų ieško „Shinra Inc.“, nes tik Cetra kažkada žinojo Planetos vietą, kurioje yra neišsenkami materijos šaltiniai. Cetra išnyko, kai bandė Planetai padėti išgydyti žaizdą, kurią jai sukėlė iš kosmoso nukritęs ginklas Jenova.
  • Žmonės − antroji Planetos gyventojų rasė, kuri įsigalėjo, kai išnyko Cetra.
  • Jenova − paslaptingas kosminis ginklas, nukritęs prieš tūkstančius metų į Planetą ir sukėlęs Cetra išnykimą. „Shinra Inc.“ mokslininkai jį atkasė ir supainiojo su Cetra. Vienijant Jenova genus su kitų Planetos gyventojų, tarp jų − žmonių, ir maitinant Mako energija, buvo sukurti įvairūs monstrai, tarp jų − Sepiroth.
  • SOLDIER − elitinis „Shinra Inc.“ karinis padalinys. Jo nariai skirstomi į Pirmą, Antrą ir Trečią klases. Sepiroth buvo garsiausias ir galingiausias SOLDIER narys.
  • TURKS − „Shinra Inc.“ šnipinėjimo ir specialių užduočių padalinys. Žaidime yra 4 TURKS veikėjai. Jiems vadovauja Tseng, antras pagal rangą − Reno. Reno nuolatinis kompanionas Rude ir nauja organizacijos rekrutė − Elena.
  • AVALANCHEekoteroristų grupuotė, kuri siekia sunaikinti „Shinra Inc.“, nes tiki, kad kompanija baigia sunaikinti Planetą su Mako energijos reaktoriais. Grupuotei vadovauja Barret.
  • Materija − Planetos energijos formos, kurias „Shinra Inc.“ perdirba į Mako energiją. Įvaldę šias formas herojai gali naudoti elementines atakas, kaip ugnis, žaibas ir pan.
  • Gil − savotiški Planetos pinigai. Jų herojai gauna nugalėję priešus. Po to juos galima naudoti perkant ginklus, materiją ir kt. Būdingi visai „Final Fantasy“ žaidimų serijai.

Žaidimo herojai[6][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valdomi veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidėjo valdomi herojai. Žaidime vadinami tik vardais (be pavardės). Visų jų vardai žaidime gali būti keičiami. Žemiau pateikiami žaidimo siūlomi vardai (default).

  • Cloud Strife − pagrindinis žaidimo protagonistas. Tifa Lockhart vaikystės draugas. Jis norėjo įstoti į „Shinra Inc.“ elitinį padalinį SOLDIER ir dėl to paliko gimtąjį miestą. Žaidimo pradžioje Cloud Strife įsitikinęs, kad jis yra buvęs SOLDIER Pirmos klasės karys, tačiau daug kas jo praeityje yra miglotą ir neaišku. Pagrindinis jo ginklas yra milžiniškas kardas.
  • Barret Wallace − AVALANCHE ekoteroristų grupuotės lyderis. Kovoja su vietoj prarastos rankos įtaisytu automatiniu šaunamuoju ginklu.
  • Tifa Lockhart − AVALANCHE ekoteroristų grupuotės narė. Cloud vaikystės draugė, kuri įtikina Cloud prisijungti prie AVALANCHE grupuotės.
  • Aeris Gainsborough (kitaip Aerith) − Cetra ir žmogaus vaikas. Ją persekioja „Shinra Inc.“, tikėdamasi panaudoti savo eksperimentuose ir išgauti senovės Cetra žinotą informaciją. Žaidimo pirmos dalies pabaigoje Aeris žūsta nuo Sepiroth rankos.
  • Red XIII (kitaip Nanaki) − Planetos protingas gyvūnas, panašus į vilką, su kuriuo vykdė eksperimentus Shinra Inc. AVALANCHE išvaduoja jį iš „Shinra Inc.“ laboratorijos.
  • Cait Sith − katino pavidalo robotas, kuris joja ant robotinio kūno. Prisijungia prie Cloud Strife ir jo draugų Gold Saurce pasilinksminimų mieste. Iš pradžių nežinoma, kad Cait Sith yra šnipas, kontroliuojamas nuotoliniu būdu iš „Shinra Inc.“ būstinės Midgar miesto architekto Reeve Tuesti, kuris vėliau pradeda simpatizuoti Cloud ir draugams, bei jiems padėti.
  • Cid Highwind − pilotas. Jo svajonė pakilti į žvaigždes sužlugo, kai „Shinra Inc.“ nutraukė kosminės programos finansavimą. Cid Highwind tampa herojų orlaivio kapitonu.

Papildomi herojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidime yra papildomi du herojai, kuriuos, įvykdžius tam tikras misijas ir teisingai atsekus dialogus, galima paversti pilnaverčiais valdomais herojais. Jų atsiradimas šiek tiek, bet ne iš esmės keičia žaidimo siužetinę liniją.

  • Yuffie Kisaragi − mergina-nindzė. Su ja herojai susitinka miškuotose pasaulio vietovėse. Ją nugalėję, gali prisivilioti į herojų grupę. Neteisingai vykdant dialogus Yuffie apvagia herojus ir pabėga.
  • Vincent Valentine. Cloud ir Tifa gimtojo Nibelheim miesto „Shinra Inc.“ viloje randami užrašai, kurie mini paslaptingą SOLDIER karį. Įvykdžius papildomą misiją galima Vincent Valentine užverbuoti į herojų grupę. Jo charakteris vaidina ženkliai svarbesnį vaidmenį „Final Fantasy VII“ papildomuose žaidimuose ir filmuose.

Sepiroth[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sepiroth yra pagrindinis žaidimo antagonistas. Jis buvo galingiausiu ir garsiausiu SOLDIER nariu. Cloud stojo į SOLDIER tam, kad būtų panašus į jį, taptų Pirmos klasės kariu. Sepiroth sužinojo, kad nėra žmogus, o „Shinra Inc.“ daktaro Hojo eksperimentų rezultatas, sukurtas iš Jenova genetinės informacijos ir ilgą laiką veiktas Mako energija. Jis sumaištauja prieš „Shinra Inc.“, nužudo prezidentą Shinra ir pasigrobia Jenovą iš „Shinra Inc.“ būstinės. Cloud iš tamsios savo praeities nutuokia Sepiroth kėslus ir stengiasi jam sukliudyti.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Midgar miestas, neoficiali Planetos sostinė su „Shinra Inc.“ centrine būstine. Miestas laikosi ant keleto milžiniškų piliorių, o žemiau pilorių, užnuodytame planetos paviršiuje yra vargingi kvartalai, vadinami sektoriais. Grupė ekoteroristų AVALANCHE, vadovaujamų Barret, susprogdina „Shinra Inc.“ Mako reaktorių, nes tiki, kad su šiais reaktoriais kompanija naikina Planetos gyvybines galias. Prie teroristų prisijungia Cloud, kuris yra buvęs Shinra Inc. elitinio kovos padalinio SOLDIER narys ir parsisamdo užduočiai. Po sėkmingo užduoties įvykdymo Cloud draugė Tifa įtikina jį prisidėti prie sekančio reaktoriaus sprogdinimo. Šio reaktoriaus sprogdinimo metu paaiškėja, kad „Shinra Inc.“ prezidentas žino apie ruošiamą atentatą. Jis nekliudo AVALANCHE. Sprogimo metu Cloud nukrenta iš miesto į varginguosius kvartalus, pataiko į bažnyčią, kurioje susitinka Aeris. Cloud ir Aeris pabėga nuo „Shinra Inc.“ specialaus padalinio TURKS, kurie ieško Aeris.

Cloud Midgar miesto sektoriuje 7

Aeris parsiveda Cloud į jos ir mamos namus, o po to lydi Cloud atgal į sektorių 7, kur yra AVALANCHE būstinė, gyvena Barret. Pakeliui, sektoriuje 6 paaiškėja, kad Tifą yra pagrobęs vietos nusikaltėlių „bosas“ Don Corneo. Cloud ir Aeris išvaduoja Tifą iš Don Corneo rankų ir iš jo sužino, kad „Shinra Inc.“ prezidentas sugalvojo sunaikinti sektorių 7, o kaltę už sprogdinimą suversti AVALANCHE, tuo nuteikdamas gyventojus prieš teroristus. Cloud, Tifa ir Aeris grįžta į sektorių 7 ir randa Barret su draugais kovojant ties viršutinio miesto plokštę laikančiu pilioriumi. TURKS agentas Reno sėkmingai aktyvuoja pilioriaus susprogdinimo mechanizmą, o kitas agentas Tseng pagrobia Aeris. Viršutinio miesto plokštė nukrenta ant sektoriaus 7 ir užmuša visus ten gyvenusius. Aeris visgi spėja pasakyti, kad Barret duktė Marlene buvo laiku išvesta iš sektoriaus.

Barret, Tifa ir Cloud užkopia į miestą ir įsiveržia į „Shinra Inc.“ centrinę būstinę. Jie išvaduoja Aeris ir susitinka gyvūną, kodiniu pavadinimu Red XIII, su kuriuo ir Aeris norėjo eksperimentuoti „Shinra Inc.“ daktaras Hojo. Herojai sužino, kad Aeris kilusi iš mistinių išnykusių Planetos būtybių rasės, vadinamos ANCIENTS (arba Cetra). Red XIII prisijungia prie herojų, tačiau jiems nepasiseka pabėgti iš „Shinra Inc.“ pastato. Herojai sulaikomi ir uždaromi vienutėse. Naktį jie atranda, kad vienučių automatiniai spynų mechanizmai nebeveikia. Jie randa išžudytus sargybinius ir, sekdami kraujo pėdsakais, ateina į „Shinra Inc.“ prezidento biurą, kuriame randa nužudytą prezidentą kardu. Cloud pasako, kad tai galėjo padaryti tik Sepiroth, galingiausias SOLDIER karys, kuris buvo laikomas mirusiu. Sepiroth pagrobė iš „Shinra Inc.“pastato pavojingą Jenovą būtybę ir kelia Planetai daug didesnę grėsmę nei „Shinra Inc.“ Mako reaktoriai. Cloud ir draugai, persekiojami naujojo „Shinra Inc.“ prezidento Rufus pasiųstų persekiotojų, palieka Midgar miestą. Jų užduotis tampa keliauti po Planetos pasaulį ir bandyti iš pradžių sužinoti, o po to ir sukliudyti Sepiroth kėslams. Cloud persekioja ir jo paties tamsios praeities prisiminimai …

Pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Final Fantasy VII“ dažnai vertinama geriausia „Final Fantasy“ žaidimų serijos dalimi ir vienu geriausių visų laikų žaidimų. Metacritic.com kritikų vertinimų suvestinės vidurkis 92 %.[7]

Įvairiuose apie žaidimus rašančiuose tinklalapiuose ir žaidėjų balsavimuose „Final Fantasy VII“ užima aukštas vietas geriausiųjų sąrašuose:

  • unikgamer.com (besikeičiantis sąrašas) − 6-as geriausias visų laikų žaidimas.[8]
  • 2011 m. thebest100lists.com − 5-as geriausias visų laikų žaidimas.[9]
  • 2009 m. „Empire“ žurnalas − 2-as geriausias visų laikų žaidimas.[10]
  • 2009 m. vgchartz.com − 2-as geriausias visų laikų žaidimas.[11]
  • 2008 m. gamer.blorge.com/ − 3-as geriausias visų laikų žaidimas.[12]
  • 2008 m. pcadvisor.co.uk − geriausias visų laikų RPG žaidimas.[13]

Final Fantasy VII rinkinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Final Fantasy VII“ rinkiniu vadinama grupė vėliau sukurtų žaidimų, filmų ir literatūros kūrinių, kurie tęsia „Final Fantasy VII“ žaidimo siužeto gijas ar pasakoja įvykius iki „Final Fantasy VII“ įvykių.

Žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]