Fidžio vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Fidžio vėliava imta naudoti 1970 m. spalio 10 d. Nuo to laiko valstybinis herbas šiek tiek pasikeitė, bet vėliava išliko tokia pat. Tai stilizuota „Mėlynoji vėliava“ (originali Mėlynosios vėliavos versija naudojama kaip Vyriausybės vėliava). Ji liko nepakitusi nuo tada, kai 1987 m. Fidžis buvo paskelbtas respublika, nors kai kurie politikai (pvz., opozicijos senatorius Atu Emberson-Bain) reikalauja pakeitimų.

Dabartinė vėliava labai panaši į kolonijinę vėliavą, naudotą prieš nepriklausomybės paskelbimą; pagrindinis skirtumas yra tai, kad pastarosios mėlynas fonas buvo tamsesnis, ir joje buvo pavaizduotas visas Fidžio herbas, o ne vien skydas, kaip dabartinėje. Nors kai kurie reformatoriai reikalavo pašalinti Union Jack, kaip britų kolonijinį simbolį, kiti palaiko mintį, jog jį reikia palikti istorinio tęstinumo dėlei.

Kai kurie įtakingi Fidžio piliečiai reikalavo grąžinti į vėliavą pilną herbo versiją. 2005 m. lapkričio 30 d. Didžioji Fidžio Vadų Taryba pareikalavo, kad vėliavoje būtų pavaizduotos dviejų karių, saugančių herbo skydą, figūros, miniatiūrinė kanoja ir tautinis šūkis: „Rerevaka na kalou ka doka na tui“ („Bijokite Dievo ir gerbkite karalienę“). Šie simboliai buvo pavaizduoti originalioje Viti karalystės, pirmosios, 1871 m. suvienytos Fidžio valstybės, vėliavos versijoje.