Ferrari F2008

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Naujasis Ferrari F2008 Kanadoje

Ferrari F2008 – Formulės 1 bolidas, kuris buvo naudojamas Scuderia Ferrari komandos 2008-ųjų m. sezone. Tai buvo 54-tas Ferrari Formulės-1 bolidas.

Viešai parodytas jis buvo 2008 m. sausio 6 d. Naujame modelyje įdiegta nauja elektronikos sistema, pavadinta Standartinė elektronikos valdymo sistema (SECU), pagaminta McLaren Electronic Systems organizacijos. Bolidas taip pat pasižymi didesniu svoriu, nei pernykštis modelis, tai atsitiko dėl naujos taisyklės, pagal kurią pavarų dėžė negali būti keičiama keturias lenktynes. Taip pat padidinta apsauga bolido šonuose apie lenktynininko šalmą, o gamybos žaliavoms ribotas anglies pluošto kiekis.

Dėl SECU sistemos įdiegimo, 2008 m. sezono bolide nebus daug piloto vairavimą lengvinančių prietaisų – nebeliko traukos kontrolės, variklio stabdumo, elektroninės sistemos pagalbos starto metu.

Pasaulio čempionas Kimis Raikkonenas pirmą kartą F2008 modelį išbandė 2008 m. sausio 7 d. Fiorano trasoje Italijoje.[1]

Po pirmųjų bandymų trasoje ekipos techninis direktorius Aldo Costa komentavo: „Aerodinamika dirba puikiai. Nors šioje srityje taisyklės nesikeičia jau ketverius metus, pasiekėme progresą, komanda padirbėjo puikiai. Nežinau ką sukūrusios kitos ekipos, bet mūsų bolidas turi daug paslėptų naujovių, kurios, tikimės, padidins patikimumą ir konkurencingumą.“, o pilotas Felipe Massa gyrė bolido valdymą, kuris anot jo pranokstą pirmtaką: "„Bolidas, mano nuomone, neabejotinai geras – padarėme žingsnį pirmyn, ypač lėtuose posūkiuose. Kalbant apie greitus posūkius, bolidas juose toks pat geras, kaip ir pernai. Taigi, manau, jog šioje srityje bolidą šiek tiek pagerinome“.[2]

2008 m. sezono metu bolidas buvo nuolat tobulinamas.[3]

Po lapkričio 2 d. įvykusio paskutinio sezone Brazilijos GP F2008 bolidas atnešė pergalę ekipai, kuri tapo tų metų čempionę, aplenkusi McLaren 21 tašku.

F2008 techninė pusė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Važiuoklė – anglies pluoštas, korėta kompozitinė struktūra;
  • Diferencialai – riboto poslinkio;
  • Pavarų dėžė – išilginė, sekvencinė pusiau automatinė (7 pavaros + atbulinės eigos), valdoma elektronika, įmontuota spartaus perjungimo sistema;
  • Stabdžiai – ventiliuojami diskiniai, anglies pluoštas;
  • Pakaba – nepriklausoma, priekyje ir gale sukamoji amortizacija;
  • Svoris (su pilotu, tepalais ir vandeniu) – 605 kg;
  • Ratlankiai – BBS, 13 colių.

Variklis:

  • Žymėjimas – Ferrari 056;
  • Cilindrų konfigūracija – V8, stovi 90° kampu;
  • Variklio blokas – išlietas iš aliuminio;
  • Vožtuvų skaičius – 32;
  • Darbinis tūris – 2398 ;
  • Stūmoklio skersmuo – 98 mm;
  • Svoris <95 kg;
  • Įpurškimas – Magneti Marelli skaitmeninis elektroninis įpurškimas;
  • Uždegimas – Magneti Marelli statinis elektroninis uždegimas;
  • Degalai – Shell V-Power ULG 64;
  • Alyva – Shell SL-1098.

Pilotai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. sezono eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

K.Raikkonen’o F2008 Malaizijoje

Australijos GP kvalifikacijoje K. Raikkonen’o bolidas kentėjo nuo kuro spaudimo problemų, dėl kurių jis privalėjo startuoti iš 16 vietos. F. Massa kvalifikavosi 4, po Hamilton’o, Kubicos ir Kovalainen’o. Lenktynių pradžioje pirmame posūkyje išlėkė iš trasos ir apgadino savo bolidą. Dar vėliau Massa susidūrė su D. Coulthard’u ir vėl lankėsi techninio aptarnavimo zonoje. Po kelių ratų jis pasitraukė iš lenktynių dėl techninio gedimo. Tuo tarpu Raikkonen’as 54 rate taip pat nepasiekė finišo dėl techninių problemų, tačiau buvo klasdifikuotas devintoje vietoje dėl 90 % įveiktos lenktynių distancijos. Po Barrichello diskvalifikacijos Raikkonen’as gavo vieną tašką už lenktynes. Tai buvo pats blogiausias Ferrari sezono startas nuo 1992 m.

Po savaitės vykusiose Malaizijos lenktynėse Ferrari pilotas Raikkonen’as sugebėjo lengvai pasiekti pergalę. Kvalifikacijoje pirmąją vietą pasiekė Massa, prieš Raikkonen'ą. Ferrari nesugebėjo laimėti dvigubos pergalės dėl įvykio 31 rate, kai Massos bolidas įstrigo žvyre ir jis nebegalėjo tęsti lenktynių.[4]

Felipe Massa su F2008 Didžiosios Britanijos GP metu

Bahreino GP kvalifikacijoje F. Massa nedaug atsiliko nuo R. Kubicos ir užėmė antrąją starto vietą. K. Raikkonen’as tenkinosi ketvirtaja vieta. Lenktynių starto metu puikiai startavo abu pilotai – Massa pakilo į pirmąją, Raikkonen’as į trečiąją vietas. Vėliau Raikkonen’as aplenkė ir Robertą Kubicą. Iki pat lenktynių pabaigos išlikę savo pozicijose abu Ferrari pilotai pelnė komandai dvigubą pergalę. Tai buvo 203-ias ekipos laimėtas GP.

Ispanijos GP metu toliau italų komanda demonstravo puikią formą. Antrąją pergalę sezone pelnė K. Raikkonen’as, o jo komandos draugas F. Massa buvo antras.

Turkijos GP pelnyta Ferrari pergalė buvo ketvirtoji iš eilės sezone. Pole poziciją pelnęs Felipe Massa saugiai finišavo pirmoje pozicijoje. Tai buvo trečioji iš eilės brazilo pole pozicija ir pergalė Turkijos GP.

Prancūzijos GP kvalifikacijoje pirmą vietą iškovojo Kimi Raikkonen’as. Tačiau dėl iškilusių bolido problemų lenktynėse jį aplenkė komandos draugas Felipe Massa. Suomis tenkinosi antra vieta, o brazilui tai buvo trečioji pergalė sezone.

Europos GP Valensijoje puikiai pasirodė Felipe Massa, laimėjęs pole poziciją, lenktynes ir pasiekęs greičiausią lenktynių ratą. Kimi Raikkonenui lenktynės baigėsi dar nepasiekus finišo, kai sugedo suomio bolido variklis.

Belgijos GP vyko įnirtinga kova tarp Kimi Raikkoneno ir Lewis Hamiltono. Iki lenktynių pabaigos likus trims ratams pirmavo suomis, tačiau tuomet staiga pradėjo lyti. Lietus padėjo Hamiltonui, kuris viename iš posūkių aplenkė suomį. Tačiau tą jis padarė kirtęs posūkio kapmą, tad turėjo Kimi praleisti į priekį. Vykstant tolimesnei kovai suomis padarė klaidą ir trenkėsi į trasos barjerus, o Hamiltonas tapo lyderiu. Tačiau po finišo teisėjai peržiūrėjo jo lenkimą ir skyrė jam 25 s. baudą dėl lenkimo kertant kampą ir ne taip praleidus priešininką. Britas nusirito į trečią vietą, o pergalė atiteko kitam Ferrari nariui Felipei Massa, kuriam tai buvo penktoji pergalė sezone. Po jos jis bendroje įskaitoje nuo lyderio Lewis Hamiltono atsilieka dviem taškais.

Likus vienerioms lenktynėm iki čempionato pabaigos Ferrari pirmavo prieš McLaren 11 taškų, o Felipe Massa nuo čempionato lyderio atsiliko 7 taškais. Permainingose lenktynėse Felipe Massa išlaikė lyderio poziciją ir laimėjo šeštas lenktynes sezone, tačiau Lewis Hamiltonas sugebėjo finišuoti penktoje vietoje, o tai leido jam galutinėje įskaitoje aplenkti brazilą vienu tašku. Ferrari tapo čempione, aplenkusi McLaren 21 tašku.

2009 m. sausio 12 d. buvo pristatytas naujasis Ferrari bolidas – „F60“.

2008 m. sezono statistika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenktynės Pole pozicijos Pergalės Greičiausi ratai
18 8 8 13

2008 m. sezono rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

(paryškintos pole pozicijos)

Metai Komanda Variklis Padangos Pilotai 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Taškai Vieta galutinėje įskaitoje
2008 Ferrari Ferrari V8 Bridgestone AUS MAL BHR ESP TUR MON CAN FRA GBR GER HUN Europa BEL ITA SIN JPN Kinijos LR BRA 172 1
Räikkönen 8 † 1 2 1 3 9 Ret 2 4 6 3 Ret 18 9 15 3 3 3
Massa Ret Ret 1 2 1 3 5 1 13 3 17 † 1 1 6 13 7 2 1

† Pilotas pasitraukė iš lenktynių, tačiau įveikęs daugiau nei 90 % distancijos buvo kvalifikuotas.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]