Fekete Sereg

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Viena iš Juodosios kariuomenės vėliavų, su kuria Matijaus Korvino sūnus Korvinas Janošas 1485 m. įžengė į Vieną. Juodosios vėliavos dalys pradžioje buvo sidabrinės spalvos, bet vėliau sidabras oksidavosi ir šios dalys pajuodo.

Fekete Sereg (tariama fekete šereg), Juodoji Vengrijos kariuomenėVengrijos karaliaus Motiejaus Korvino suformuota profesionali Vengrijos karalystės kariuomenė, kuri buvo viena pirmųjų nuolatinių kariuomenių Europoje. Egzistavo 1458-1490 m. Juodąja ji buvo pavadinta dėl naudotų juodų šarvų.

Juodoji kariuomenė reguliariai gaudavo algą. Ji buvo pirmoji Europos kariuomenė, nepralaimėjusi nė vieno mūšio valdant vienam karaliui, nuo Aleksandro Makedoniečio laikų.

Kariuomenės branduolį sudarė 8-10 tūkstančių samdinių, kurių skaičius padvigubėdavo karo metu. Vėliau jų skaičius padidintas iki 30 000. Kareiviai daugiausiai buvo čekai, vokiečiai, lenkai, o nuo 1480 m. – ir vengrai.

Kariuomenę sudarė keturios rūšys – pėstininkai, artilerija, lengvoji ir sunkioji kavalerijos.

Mirus Matijui Korvinui netrukus suiro ir Juodoji kariuomenė, kadangi po Motiejaus Korvino mirties išrinktas silpnas karalius Vladislovas II Jogailaitis nesugebėjo finansiškai išlaikyti šios kariuomenės.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1490 m. Vengrijos karalystės žemėlapis. Matijaus Korvino ir Juodosios kariuomenės užkariautos teritorijos pažymėtos melsvai.