Fajumo kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Fajumo kultūra
7000 m. pr. m. e. – 4000 m. pr. m. e.
Strėlių antgaliai iš Fajumo kultūros laikotarpio
Dab. valstybės Egiptas
Ist. regionas Žemutinis Egiptas
Amžius Neolitas
Lingvistinė grupė proto-egiptiečiai

Fajumo A kultūra arba al Fajumo kultūra – epipaleolito ir neolito archeologinė kultūra apie 7000 m. pr. m. e. – 4000 m. pr. m. e. paplitusi Žemutiniame Egipte. Pavadinta pagal al Fajumo oazėje tyrinėtas gyvenvietes.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skiriami 2 Fajumo kultūros laikotarpiai.

Epipaleolito laikotarpio (apie 7000 – 5500 m. pr. m. e.) dirbiniai gaminti iš skelčių, būdingi mikrolitai su nubukinta nugarėle ir nusklembtu galu, įvairių tipų gremžtukai, rėžtukai, peiliai, ylos, t. p. gaminti trikampiai antgaliai plokščiai retušuotu paviršiumi, su įgaubtu pagrindu ir įkote. Žmonės klajokliai, vertėsi medžiokle ir žvejyba, rinko maistą.

Neolito laikotarpiu (apie 5500 m. pr. m. e. – 4000 m. pr. m. e.) žmonės kūrėsi mažose gyvenvietėse, gyveno lengvos konstrukcijos antžeminiuose pastatuose, vertėsi žemdirbyste – sėti dvigrūdžiai kviečiai ir miežiai bei gyvulininkyste – augino galvijus, kiaules. Taip pat jie medžiojo ir žvejojo, rinko maistą, audė, pynė krepšius ir demblius.

Gyvenvietėse rasta titnaginių plokščiai retušuotu paviršiumi peilių, pjautuvų ašmenų, trikampių antgalių su įgaubtu pagrindu ir įkote, kirvelių, akmeninių trinamųjų girnų, kaplių, buožių, kaulinių ir raginių antgalių, žeberklų, ylų, adatų. Keramika – plačiaangės puodynės, žemi dubenys ir puodukai – storasienė, apskritadugnė su gumbuotomis kojelėmis, dažniausiai raudonai ar juodai poliruotu paviršiumi, viršutinėje dalyje šiek tiek ornamentuota įvairiomis įraižomis ar iškilių gumburėlių juosta. Papuošalai – karoliai, pagaminti iš stručio kiaušinio lukšto bei Viduržemio ir Raudonosios jūros moliuskų kriauklių.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Egidijus ŠatavičiusFajumo kultūra. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 744 psl.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Boleslaw Ginter/Janusz K. Kozlowski: Kulturelle und paläoklimatische Sequenz in der Fayum-Depression, in: Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Abteilung Kairo (MDAIK) 42, 1986, S. 9 – 23