Europos Sąjungos agentūros

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Europos Sąjungos agentūrosEuropos Sąjungos institucijos, kitos ES organizacijos, padedančios ES valstybėms narėms spręsti naujus teisinius, techninius ir mokslinius uždavinius, siekti geografinės devoliucijos.

ES agentūros skirstomos į 4 skirtingas grupes:

  • Bendrijos agentūros: Bendrijos agentūra yra Europos viešosios teisės reglamentuojama įstaiga. Ji skiriasi nuo Bendrijos institucijų (Tarybos, Parlamento, Komisijos ir kt.) ir turi atskiro juridinio asmens statusą. Ji steigiama remiantis ES antrinės teisės aktu labai konkretiems techniniams, moksliniams ar valdymo uždaviniams.
  • Bendrosios užsienio ir saugumo politikos (BUSP) agentūros buvo įsteigtos labai konkretiems techniniams, moksliniams ir valdymo uždaviniams vykdyti.
  • Policijos ir teismų bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose agentūros buvo įsteigtos, siekiant padėti ES valstybėms narėms bendradarbiauti kovojant su tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu.
  • Vykdomąsios įstaigos - organizacijos, įsteigtos pagal Tarybos reglamentą (EB) Nr. 58/2003 (OL L 11, 2003 1 16)[1], kurioms pavedamos tam tikros vienos ar daugiau Bendrijos programų valdymo užduotys. Šios agentūros steigiamos tam tikram nustatytam laikotarpiui. Jų buveinė turi būti toje pačioje vietoje kaip ir Europos Komisijos (Briuselyje arba Liuksemburge).

Kiekvienoje ES šalyje yra tam tikros ES Agentūros. Lietuvoje - Europos lyčių lygybės institutas.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]