Europa (2013 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Europa

PavadinimasEuropa Report
Kilmės šalisJAV
RežisieriusSebastián Cordero
Prodiuseris (-iai)Ben Browning
Scenaristas (-ai)Philip Gelatt
KompozitoriusBear McCreary
VaidinaChristian Camargo
Anamaria Marinca
Michael Nyqvist
Daniel Wu
Karolina Wydra
Sharlto Copley
Embeth Davidtz
Dan Fogler
Isiah Whitlock, Jr.
Metai2013
ŽanrasMokslinė fantastika
Trukmė89 min.
Kalbaanglų
PlatintojasMagnet Releasing
Magnolia Pictures
Biudžetasmažiau nei 10 mln. JAV dol.[1]
Pajamos125 687 JAV dol.[2]
IMDb įrašas

Europa (angl. Europa Report) – 2013 m. mokslinės fantastikos filmas, režisuotas Sebastián Cordero. Pagrindinius vaidmenis atliko Christian Camargo, Anamaria Marinca, Michael Nyqvist, Daniel Wu, Karolina Wydra ir Sharlto Copley.

Filme pasakojama fiktyvi istorija apie tai, kaip pirmosios pilotuojamos misijos metu astronautų įgula išsilaipino Europoje, viename iš Jupiterio palydovų. Nepaisant ištikusio katastrofiško techninio gedimo, dėl kurio buvo prarastas ryšys su Žemėje esančiu misijos valdymo štabu, ir eilės pavojingų sukrėtimų, įgula tęsia misiją link Europos, kuri kupina gluminančio paslaptingumo.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Šeši astronautai nutaria dalyvauti privačiomis lėšomis remiamoje misijoje į Europą, vieną iš Galilėjo Jupiterio palydovų, su siekiu atrasti galimas gyvybės ištakas. Įvykus katastrofiškam erdvėlaivio techniniam gedimui ir žuvus vienam iš įgulos narių, likę komandos nariai netenka galimybės susisiekti su Žemėje esančiu misijos valdymo štabu. Visgi jie tęsia savo misiją, pasiekdami Europos orbitą ir nutūpdami ant mėnulio paviršiaus. Įgula nutaria išžvalgyti po ledu tyvuliuojantį mėnulio vandenyną. Jų paleistas zondas užfiksuoja didžiulius radiacijos kiekius vandenyno gelmėse, o vėliau atrandama čia estint gyvybės. Netrukus ima skilinėti po erdvėlaiviu esantis ledas ir aparatas pradeda grimzti. Prieš vandenyno vandeniui užtvindžius pilotų kabiną išnyra paslaptingas, radiaciją skleidžiantis padaras.

Įvertinimas ir atsiliepimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas „Europa“ iš kritikų susilaukė daugiausia teigiamų atsiliepimų. Tinklalapyje Rotten Tomatoes filmas įvertintas 80 %.[3] Metacritic suvestinės duomenimis, filmo įvertinimas siekia 68 balus iš 100.[4]

Justin Chang iš žurnalo „Variety“ pavadino filmą „gana įtikinančiu ir įspūdingai sustyguotu darbu.“[5] Tuo tarpu space.com teigė, kad „filme perteikiama viena labiausiai jaudinančių ir realistiškiausių kosmoso tyrinėjimo misijų nuo filmų Mėnulis arba 2001 m. kosminė odisėja.“[6]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Turan, Kenneth (2013-08-01). „Review: 'Europa Report' gets good mileage from low-budget sci-fi“. Los Angeles Times. Tribune Company. Nuoroda tikrinta 2013-12-21.
  2. „Europa Report“. Box Office Mojo. Nuoroda tikrinta 2013-10-06.
  3. Europa Report. Rotten Tomatoes. Nuoroda tikrinta 2014-11-21.
  4. Europa Report. Metacritic. Nuoroda tikrinta 2014-11-21.
  5. Chang, Justin. Variety, film Review, Europa Report, 2013-06-21. Nuoroda tikrinta 2013-08-09.
  6. First Trailer for Europa Report unveiled, Space.com, 2013-05-21.