SS

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Esesininkai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Schutzstaffel
Įkurta1925 m. balandžio 4 d. (1925-04-04)
Uždaryta1945 m. gegužės 8 d. (1945-05-08)
TipasSukarintoji organizacija
BūstinėBerlynas, Vokietija
ReichsfiurerisHeinrich Himmler
Darbuotojų800 000 (1944)
SS Einsatzgruppen žudanti žydus Ivangorode, Ukrainoje, 1942 m.
SS moterų apranga

SS (vok. Schutzstaffel – ‘apsaugos rinktinė’) – nacistinės Vokietijos sukarintoji organizacija, įkurta 1920 metais. Išformuota 1945 gegužės 8 d. Antrojo pasaulinio karo metu (1939-45 m.) atsakinga už daugybę nusikaltimų prieš žmoniją. Vokietijoje uždrausta kartu su nacių partija kaip nusikaltėlių organizacija.

Nuo pat įkūrimo SS buvo pagrindinė smogiamoji jėga, kovojanti su, anot pačių nacių, tautos ir rasės priešais. SS pasižymėjo tuo, kad visi jos nariai buvo griežtai atrenkami pagal rasinius ir ideologinius požymius.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atsiradimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alaus rūsio pučo metu (1923 m. lapkričio 8 d.) sužavėtas savo asmens sargybinių atsidavimu (demonstracijos metu policijai atidengus ugnį į koloną, Hitlerį nuo kulkų uždengė Ulrichas Grafas, kuris vėliau pasveiko) Hitleris įsakė sukurti specialųjį asmens sargybinių dalinį. Jo sukūrimas buvo patikėtas asmeniniam Hitlerio vairuotojui Julijui Šrekui (Julius Schreck), kuris tapo pirmuoju SS vadu. Pavadinimą „Apsaugos rinktinė“ pasiūlė Hermanas Geringas (Hermann Göring), taip tapdamas organizacijos „krikštatėviu“.

Pirmosiomis dienomis kandidatai į SS turėjo įrodyti, kad jų protėviai nuo 1750-ųjų buvo vokiečiai ir tarp jų protėvių nebuvo žydų. Įrodymas buvo itin sudėtingas ir šis reikalavimas vėliau buvo atšauktas. Antrojo pasaulinio karo metu rasiniai reikalavimai buvo sumažinti. Waffen-SS tarnavo vokiečiai, belgai, danai, suomiai, prancūzai, norvegai, švedai, olandai, ukrainiečiai, albanai, arabai, turkai ir kiti.

Vadovai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Organizacinė struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Julijus Šrekas (Julius Schreck) sukūrė pradinius SS nuostatus, kurie aiškiai apibrėžė naujojo elitinio dalinio statusą. Nuostatuose buvo nurodyta, kad SS turėjo sudaryti 10 vyrų ir karininkas. Tokios grupės turėjo veikti kiekviename Vokietijos mieste. Ypatingas dėmesys buvo skirtas Berlynui – šiame mieste veikusios SS rinktinės dydis turėjo būti dvigubai didesnis (20 vyrų ir 2 karininkai).

Buvo parengti labai griežti atrankos į SS kriterijai: kandidatai turėjo būti nuo 25 iki 35 metų amžiaus, neteisti, negeriantys ir stiprūs fiziškai. Ypatingai buvo akcentuojamas lojalumas ir ištikimybė asmeniškai Adolfui Hitleriui.

  • Waffen-SS – SS kariuomenė, suformuota kaip SS dalis ir skirta kautis fronte.
  • SD (Sicherheitsdienst) – Valstybės saugumo tarnyba
  • Einsatzgruppen – mobilūs išžudymo būriai
  • SS TV (SS-Totenkopfverbände) – koncentracijos stovyklų priežiūros daliniai
  • SS-OD - žydų policija