Enugu

Koordinatės: 6°27′0″ š. pl. 7°30′0″ r. ilg. / 6.45000°š. pl. 7.50000°r. ilg. / 6.45000; 7.50000 (Enugu)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Enugu
Enugu
Miesto panorama
Enugu
Enugu
6°27′0″ š. pl. 7°30′0″ r. ilg. / 6.45000°š. pl. 7.50000°r. ilg. / 6.45000; 7.50000 (Enugu)
Laiko juosta: (UTC+1)
Valstybė Nigerijos vėliava Nigerija
Valstija Enugu valstija
Gyventojų (2006) 722 664
Altitudė 202 m

Enugu (arba Enugwu) yra valstijos sostinė Nigerijoje. 2007 m. mieste buvo 688 862 gyventojai. Enugu gyvena igbų etninė grupė, kuri yra viena iš trijų didžiausių etninių grupių Nigerijoje. Enugu pavadinimas kilo iš dviejų igbų kalbos žodžių „enu Ugwu“ arba „Kalno viršūnė“ . Miesto šūkis – Perpetual Apex Pride.

Istorija ir politika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo pat Nigerijos Nepriklausomybės 1960 m. Enugu buvo Rytinio Regiono sostinė. 1967 m. gegužės 27 d., Nigerijos valdžia tris regionus suskirstė į dvylika valstijų. Rytinis Regionas buvo išardytas ir Enugu tapo Rytų Centrinės valstijos sostine. 1967 m. gegužės 30 d. Enugu buvo paskelbta pirmaja trumpalaike tautos sostine Biafros Respublikoje; 1967 m. rugsėjo 28 d., kai Enugu buvo užgrobta Nigerijos kariuomenės, Biafros sostinė išsikėlė į Emuahią. 1970 m. Nigerijos pilietinio karo pabaigoje, Enugu ir vėl tapo Rytų Centrinės valstijos sostine. 1976 m. vasario 3 d., Rytų Centrinė dalis ir vėl buvo padalinta į dvi naujas valstijas: Imo ir Anambra. Enugu tapo Anambros valstijos sostine.

1991 m. diktatūrinė Ibrahimo Babangidos kariuomenė padalijo Anambros valstiją į dvi naujas valstijas: Enugu ir Anambros valstiją. Enugu priminė kaip naujai sukurtą Enugu valstijos sostinę, o Awka buvo pavadinta kaip naujaja Anambros valstijos sostine.

Pagrindiniai vietiniai gyventojai mieste yra Ogui Nike, kurie gyvena Hotel Presidential, Obiagu ir Ama-Igbo apylinkėse, taip pat Igewuzi ir Onu-Asata srityse. Kitos grupės, įskaitant Awkunanaw žmones, kurie daugiausiai gyvena Achara Layout ir Uwani srityse; Enugwu Ngwu žmonės, kurie gyvena kalvos viršūnėje. Rastos anglies iškasenos jų žemėse yra duodamos kolonijoms aplink kalvos papėdę. Miestas buvo pavadintas Enugwu Ngwu Gefore, o vėliau pervadintas į paprasčiausią Enugu. Nike čiabuviai daugiausia gyvena aplink Abakpa, Lji-Nike ir Emene valstijų sostinės ribas.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Enugu miestas apima didelį plotą, tarp kurio – Abakpa Nike, Trans Ekulu Emene. Valdžios Rezervato sritis arba G. R.A, Iva Valley, Ogui, Coal Camp, Uwani, Akwunanaw, Independence Layout, Timber Shed, Ogui New Layout, Obiagu, Artesan, New Haven, City Layout, Achara Layout, Golf Estate, Abeano Estate, Loma Linda Estate ir Uwgu Eron.

Pagrindinės didžiosios Enugu gatvės: Okpara Avenue, Chime Avenue, Ogui Road, Zik Avenue, Agbadi Road, Abakpo Nike Road, Abakaliki Road, Airport Road, Emene Road, Presidential Road ir Rangers Avenue.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pravardė „Anglies miestas“ jau buvo ankstyvaisiais 1900 m., Enugu tapo svarbesniu centru savo anglies iškasenų atsargomis atrastų Alberto Eresto Kitsono Udi plokščiakalnyje. Nigerijos Anglies Korporacija įsikūrė Enugu mieste 1950 m.

Daugelis Enugu gyventojų pardavinėja prekes šalikelėje arba vienoje iš daugelio Enugu turgaviečių. Labiau populiarios turgavietės – Ogbete, Artisan ir New turgavietės. Turgavietėse pardavinėjami vietiniai maisto produktai, rūbai ir audeklai, rankų darbo daiktai ir brangenybės.